Zanimljivosti
ZNANSTVENO-STRUČNA KONFERENCIJA
Profesionalni razvoj za inkluzivnu odgojno-obrazovnu praksu
objavljeno: 1. rujna 2017.

Na konferenciji je sudjelovalo 200 hrvatskih odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskih do srednjoškolskih ustanova. S obzirom na broj sudionika, potpuno je jasno da su odgojno-obrazovni djelatnici vrlo zainteresirani za edukacije koje se bave profesionalnim razvojem za inkluzivnu praksu.

Aktivnim se sudjelovanjem u rad konferencije uključilo 56 praktičara koji su predstavili spoznaje i pozitivna iskustva prakse iz 15 vrtića, 35 osnovnih škola, 12 srednjih škola, 6 ustanova lokalne zajednice iz ukupno 35 gradova Hrvatske.

Posebni gosti konferencije bile su kolegice iz portugalske škole sa 1700 učenika, više od 30 nacija te ima razvijenu vrlo učinkovitu organizaciju i potporu u razvoju inkluzije od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja.

Predsjednik Hrvatskog pedagoško-književnog zbora u Zagrebu, prof. dr. sc. Nevio ŠETIĆ, pozdravio je nazočne i otvorio konferenciju. Predsjednica HPKZ-ovog ogranka Splitsko-dalmatinske županije dr. sc. Sanja BILAČ predstavila je rad i postignuća ogranka te važnost inkluzije u kontekstu razvoja kvalitete odgoja i obrazovanja.

Sudionici konferencije tijekom plenarnih predavanja, izlaganja i radionica bili su fokusirani na razumijevanje koncepta inkluzije, razvoj diferenciranog kurikula, ulogu odgojitelja/učitelja, roditelja te vrtića/škole, strategije poučavanja, didaktički materijal, refleksivnu praksu, profesionalni razvoj.

Plenarna predavanja održale su istaknute znanstvenice s fakulteta u Zadru, Zagrebu, Rijeci (doc. dr. sc. Matilda KARAMATIĆ BRČIĆ, doc. dr. sc. Sanja SKOČIĆ MIHIĆ, dr. sc. Jasna ARIGONI, prof. dr. sc. Dejana BOUILLET) te iz Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu (Sanja BRAJKOVIĆ, prof. psihologije). Uz suorganizatore (Agencija za odgoj i obrazovanje i Studentski centar Split), Izdavačka kuća ŠKOLSKA KNJIGA Zagreb donirala je sredstva za njezino održavanje te svim sudionicima poklonila prigodan dar za početak nove školske godine.

……

Dr. sc. Sanja BILAČ