S OVIM SE MOŽEMO HVALITI

Pametni klinci i profesori entuzijasti pretvaraju nas u robotičku velesilu

petak, 8. rujna 2017.

Iako se robotika u hrvatskim školama spominje u samo jednom poglavlju Tehničke kulture u osmom razredu, naši učenici na natjecanjima iz robotike ostvaruju bolje rezultate od vršnjaka iz puno naprednijih država…

Pametni klinci i profesori entuzijasti pretvaraju nas u robotičku velesilu

… gdje učenici imaju sponzore i cijele timove koji stoji iza njih.

Unatrag nekoliko godina hrvatski učenici i njihovi mentori na svjetskim natjecanjima iz robotike ostvaruju značajne rezultate, i kući donose zlatne medalje. Na prošlogodišnjem RoboCupu, održanom u Leipzigu, naša su djeca osvojila čak jedanaest medalja u raznim kategorijama, dok su ove godine s istog tog natjecanja održanom u Japanu donijela tri zlatne medalje i još jednu, posebnu nagradu za uspjeh, čime se Hrvatska, kažu nam ovdašnji robotičari, izdvojila kao svjetska sila u junior robotičkim kategorijama, iza sebe ostavivši tehnološki mnogo razvijenije zemlje.

Iako u hrvatskim osnovnim školama informatika još uvijek nije obavezan predmet, a robotika se spominje u samo jednom poglavlju Tehničke kulture u osmom razredu, naši pametni klinci na natjecanjima iz robotike ostvaruju bolje rezultate od vršnjaka iz »najpamentijih« država.

»Djeca u tim zemljama, koje su i tehnološki naprednije, i iza koje stoje čitavi timovi i sponzori, edukaciju u školama imaju od početka, kod nas, nažalost, toga nema. Sve što se kod nas s robotikom radi, radi se izvan škola, no možda baš zato s još većim entuzijazmom, zahvaljujući kojem je i 'iskra' kod naše djece onda veća«,priča nam Željko KRNJAJIĆ, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza, osnovanog prije pet godina.

OTVORENA ŠKOLA ROBOTIKE > Željko KRNJAJIĆ u Gradskoj Knjižnica Požega mladima otkriva tajne robotike 

....................................................

Savez je pravni slijednik Hrvatskog društva za robotiku, krovne nacionalne robotičke udruge osnovane 1994. godine. Upravo je HDR potaknuo osnivanje većine udruga koje su danas članice robotičkog saveza, a otad su pokrenute mnoge aktivnosti važne za popularizaciju i razvoj robotike u Hrvatskoj. Posebno su bile važne aktivnosti pionirskog izvannastavnog obrazovanja u robotici učenika i nastavnika. Najstarija od takvih aktivnosti je Državna škola robotike, pokrenuta još 1999. godine, koja se uspješno provodi i danas.

Među stalnim programskim sadržajima, ističe Krnjajić, najvažnije su Otvorene škole robotike kojima je pokriven velik dio Hrvatske, a koje provode udruge članice Saveza. Na njima se radi najviše s osnovnoškolskom djecom, ali se pojačava i rad sa srednjoškolcima, posebno u strukovnim školama. Postoje i robotički kampovi, koji svake godine okupljaju sve više polaznika, i na kojima se također potiče tehničko razmišljanje i kreativnost te razvoj motoričkih vještina kroz rad s elementima robotičkih kompleta.

U aktivnosti Hrvatskog robotičkog saveza uključeno je, prema podacima za prošlu godinu, preko TISUĆU I POL DJECE i njihovih mentora, čiji je entuzijazam najveći razlog zbog kojeg djeca na natjecanjima po svijetu postižu tako dobre plasmane. Novca za rad nemaju puno, no u radu Saveza se, kaže Krnjajić, koristi najmodernija tehnologija i oprema te prate najnoviji trendovi u edukacijskim aktivnostima, od čega izdvaja i rad s programabilnim humanoidnim robotima.

Robotika je interdisciplinarna znanost, koja obuhvaća mehaniku, fiziku, informatiku odnosno programiranje te elektroniku, a kod djece, osim razmišljanja, potiče i veliku kreativnost. Na natjecanjima ona moraju složiti robota koji će, primjerice, na postavljenoj stazi pratiti liniju kretanja i doći do cilja, što nije nimalo jednostavno. Kako ističe Krnjajić, koji nam je na robotu Alpha s kojim djeca uče i rade, demonstrirao njegov »breakdance«, jedno od važnijih robotičarskih natjecanja je Hrvatska liga robotičara u koju se uključuje sve više djece i mladih, a ove je godine prvi put organiziran i svjetski FIRST LEGO League u suradnji s partnerima iz Slovenije. Tu su još i natjecanje mladih tehničara u kategoriji Robotsko spašavanje žrtve i Robotrka na prstenac, koja se svake godine tradicionalno održava na području Istre i Primorsko goranske županije. [ IZ DRUGIH MEDIJA | novilist.hr ] CIJELI tekst pročitajte OVDJE.

 

Vezani članci
Školski portal: Ovo svaki učitelj treba znati i imati

Ovo svaki učitelj treba znati i imati

… te sposobnost da bi se upravljalo učionicom punom učenika.…

Školski portal: Nudi stipendije, besplatan smještaj i hranu, prijenosno računalo i siguran posao

Nudi stipendije, besplatan smještaj i hranu, prijenosno računalo i siguran posao

… Srednja škola Bol na Braču poziva na upis učenika…

Školski portal: Odlični ravnatelji na posao uvijek donose pozitivnu energiju

Odlični ravnatelji na posao uvijek donose pozitivnu energiju

1) Odlični ravnatelji prepoznaju vrijednost svake odrasle osobe u školskoj…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Za učitelje nema praznoga hoda

Za učitelje nema praznoga hoda

Početak je srpnja, a ona je…

Školski portal: Ovo svaki učitelj treba znati i imati

Ovo svaki učitelj treba znati i imati

… te sposobnost da bi se…

Školski portal: Mjerenje razine buke u učionici

Mjerenje razine buke u učionici

Izabrali smo tri alata kojima se…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…