Zanimljivosti
SISAK
Prva škola u Hrvatskoj s certifikatom Healthy Meal Standard
objavljeno: 8. rujna 2017.

Učenici škole od ove će se školske godine hraniti zdravo i kvalitetno, a jelovnik će biti prilagođen i učenicima koji boluju od dijabetesa.

Poznata hrvatska nutricionistica Diana GLUHAK, suradnica Delimana, uručila je danas certifikate gradonačelnici Kristini IKIĆ BANIČEK i ravnateljici škole Vesni ŠEBEK.

Ova škola i ovaj grad teže zdravoj prehrani. Djecu od malih nogu treba učiti zdravoj prehrani, a upravo ovaj standard daje te vrijednosti. Uvođenje novog načina prehrane nije nikakav dodatni trošak jer su nezdrave namirnice zamijenjene novim, kvalitetnim i zdravim namirnicama. Naša djeca u jutarnjoj smjeni jedu kuhanu hranu pa tu nije bilo velikih izmjena, ali poslijepodne na jelovniku više nema nutele ili slatkiša, već se nude samo zdravi namazi – rekla je ravnateljica Šebek.

Takav nov način prehrane u OŠ Braća Ribar poklopio se s inicijativom gradonačelnice Kristine Ikić Baniček otprije nekoliko mjeseci da sva djeca u sisačkim osnovnim školama jedu tople obroke te puno voća i povrća proizvedena na našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Od ove školske godine na području svih devet osnovnih škola učenici će imati tople i kuhane obroke, voće i povrće s naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i sve će škole polako započeti educiranjei certificiranje s nutricionističkim preporukama. To konkretno znači da ćemo šećere zamijeniti medom te da ćemo jesti mnogo više voća i povrća. Stalo nam je do toga da u školama osim kvalitetne nastave imamo i kvalitetnu prehranu. Sljedeći standard koji želimo postići jest to da takve certifikate dobiju i ostale sisačke osnovne škole te da djeca navike iz škole prenesu i u svoje obitelji – naglasila je gradonačelnica.

Healthy Meal Standard (HMS) rezultat je suradnje s Delimanom i uspješno provedene edukacije za osoblje škole. A ta je škola pobijedila na natječaju Delimana koji je financirao opremanje nove školske kuhinje. Grad Sisak platio je pak nabavu stolova i stolica za blagovaonicu. Škola je pobijedila i na natječaju Kauflanda te taj trgovački centar učenicima OŠ Braća Ribar jednom na tjedan daruje voće i povrće.

U školi je zbog povećanja broja djece u produženom boravku proširen prostor za produženi boravak, a sutra će biti završeno uređenje pristupne ceste i parkirališta u blizini škole. Time se počinje ostvarivati najava sisačke gradonačelnice da svi pristupi osnovnim školama budu sigurni za djecu. [ IZ DRUGIH IZVORA | sisak.hr ]