Školstvo u medijima
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
Suradnja uz granicu: učenicima omogućeno besplatno učenje slovenskog jezika
objavljeno: 12. rujna 2017.

…pa se aktivnostima na obje strane počelo s ostvarenjem projekta i rješavanjem tehničkih sastavnica kako bi program zaživio.

U Maloj vijećnici Međimurske županije održan je sastanak vezan za projekt uvođenja slovenskog jezika u osnovne i srednje škole Međimurske županije. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Međimurske županije na čelu sa zamjenicom župana Sandrom Herman i Sonjom Tošić Grlač, voditeljicom Odsjeka za zdravstvo, socijalu i nacionalne manjine, ujedno pomoćnicom pročelnika UO za društvene djelatnosti.

Uz njih na sastanku su sudjelovali Rudi Merljak, vođa sektora Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zmejstvu in po svetu, Marko Koprivc i Roman Gruden uime Ministarstva za izobraževanje, znanost in šport, Barbara Antolić Vupora, predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, jedna od inicijatorica cijelog nacrta, i Aneja Cafuta, učiteljica dopolninega pouka slovenščine in kulture.

Dogovoreno je uvođenje jezika u četiri osnovne škole uz granicu, u Štrigovu, Selnicu, Sveti Martin na Muri i Mursko Središće, dok se za srednje škole planira osnovati centar u jednoj od škola u kojoj bi se provodila nastava za sve zainteresirane srednjoškolce.

Važno je spomenuti da u Srednjoj školi Čakovec već postoji izborni predmet slovenskog jezika, a samim time i svi preduvjeti za uključivanje i ostalih srednjoškolskih institucija. Definiranim modelom u prvoj bi se godini učenje jezika provodilo kao izvannastavna aktivnost, kojom bi učenici koji sudjeluju u programu dobivali potvrdu o završenom prvom stupnju, odnosno prvoj godini učenja slovenskog jezika, kao legitiman i valjan dokument.

Nakon suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te tehničkih priprema, kojima će prethoditi još jedna anketa, nastava bi se počela provoditi u listopadu, o čemu će više riječi biti na konferenciji planiranoj uoči provedbe nastavnog programa. Spomenimo da je slovenska strana već raspisala natječaj i odabrala učiteljicu, priskrbila sredstva za plaću te udžbenike za naše učenike.

Međimurska županija stvorila je pak prostorne uvjete za izvođenje nastave, s tim da se nastavni proces neće temeljiti samo na učenju jezika nego i na upoznavanju slovenske kulture i običaja, tradicije i povijesti. Takav oblik zajedničkog provođenja projekata bez sumnje će potaknuti suradnju u ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama i procesima te rezultirati novim zajedničkim aktivnostima u budućnosti. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]