Iz školskog svijeta
EUROPSKI TJEDAN PROGRAMIRANJA OD 7. DO 22. LISTOPADA 2017.
Pripremite se, sudjelujte i naučite stvarati programiranjem!
objavljeno: 13. rujna 2017.

Okušajte se u stvaranju aplikacije, igre, mrežnog mjesta, interaktivne priče ili, zašto ne, u sastavljanju hardvera ili pokretanju robota. Organizirajte druženja posvećena programiranju za svoje roditelje, djedove i bake, prijatelje, djecu ili kolege kako bi bolje razumjeli digitalni svijet i u njemu sudjelovali.

EUROPSKI TJEDAN PROGRAMIRANJA društvena je inicijativa koju vode volonteri, koji u ulozi ambasadora Tjedna programiranja u svojim zemljama promiču programiranje, računalno razmišljanje i s time povezane aktivnosti.

CILJ JE INICIJATIVE pokazati kako programiranjem realizirati vlastite ideje, povećati vidljivost programiranja i okupiti motivirane osobe radi zajedničkog učenja.

Svatko može organizirati druženje povezano s Tjednom programiranja (škole, neprofitne organizacije, poduzeća, knjižnice, programerski klubovi) i uvrstiti ga na zemljovid na mrežnoj stranici codeweek.eu, koja služi kao katalog inicijativa u području programiranja.

U sklopu inicijative Tjedan programiranja od 2013. organizirano je više od 33 000 skupova posvećenih programiranju u više od 50 zemalja u Europi i izvan nje. Od više od milijun sudionika 2016., njih 46 posto bile su žene i djevojke.

  • SUDJELUJTE U TJEDNU PROGRAMIRANJA

Organizirajte vlastiti skup posvećen programiranju i uvrstite ga na zemljovid!

Proučite naš

Nemate računalo? Sudjelujte u izvanmrežnim aktivnostima, kao što je CodyRoby.

Proučite zemljovid sa skupovima u sklopu Europskog tjedna programiranja i sudjelujte u nekom od njih.

Obratite se ambasadoru Tjedna programiranja u svojoj zemlji.

 IZAZOV

Tjedan programiranja za sve (CodeWeek4All challenge) – pozovite svoju školu da prihvati izazov i sve učenike uključi u skupove posvećene programiranju te tako od Europske komisije dobije Pohvalnicu za programersku pismenost.

KONTEKST

U sklopu jedinstvenoga digitalnog tržišta Europska komisija promiče razne inicijative usmjerene na poboljšanje digitalnih vještina radne snage i građana, primjerice unutar Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta te Europskog tjedna programiranja. Komisija podupire komunikacijske aktivnosti i dvaput na godinu organizira sastanak ambasadora Tjedna programiranja. I drugi partneri pružaju druge oblike potpore.

Primjerice, Google će ove godine dodijeliti sredstva za inovativne događaje namijenjene djeci u dobi od 5 do 18 godina.

…………………….

  • Pišite nam

Mrežno mjesto: CodeWeek.eu

Blog: http://blog.codeweek.eu/

Twitter: @CodeWeekEU, #codeEU

Facebook: CodeEU CodeWeekHR

elektronička pošta: ivana.ruzic@skole.hr