Zanimljivosti
POŽEGA
Završen novi vrtić, s radom počinje za mjesec i pol
objavljeno: 13. rujna 2017.

Vrtić čija je gradnja počela u veljači, sagrađen je, ali s otvorenjem će se pričekati do završetka gradnje pristupne ceste kako bi projekt bio potpuno završen.

Imali smo još dodatnih radova koje smo smatrali osobito važnima kako bi ovaj vrtić ispunio svoju formu i svrhu zbog koje smo ga i sagradili. Okoliš je uređen, ali lijeva i desna strana slijepe su ulice, što znači da nema mogućnosti jednostavnog dolaska i odlaska. Trenutačno je predviđeno samo 14 parkirnih mjesta, što ne može zadovoljiti ni potrebe zaposlenika vrtića. Pod tim uvjetima nije moguće funkcionirati i očekivati normalan rad. Zato smo odlučili sagraditi cestu i još 56 parkiranih mjesta, a spoj Zelene i Rudinske ulice činit će kružni tok koji će omogućiti brži protok vozila i olakšati ponajprije roditeljima probleme s parkiranjem i dovoženjem djece u vrtić – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić te dodao kako se završetak tih radova očekuje u idućih 45 dana, nakon čega će i vrtić biti u funkciji.

Uz već dosad poznatih 11,8 milijuna kuna vrijednosti investicije, nakupilo se još troškova pa je cijeli iznos 15,2 milijuna kuna. U radu je, naime, došlo do proširenja određenih zahvata, a te su investicije stajale oko 1,7 milijuna kuna. Također, raspisan je natječaj za prilaznu cestu (spoj Zelene i Rudinske ulice), čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna. Ususret su izašle i Hrvatske vode, koje su riješile problem kanala uz objekt vrtića, a vrijednost tih radova je 200 tisuća kuna.

Kada sve zbrojimo, dolazimo do ukupne investicije od 15,2 milijuna kuna, što znači 12 milijuna kuna iz sredstava kredita HBOR-a, tri milijuna vlastitih sredstava grada i 200 tisuća kuna pomoći od Hrvatskih voda – objasnio je Mario PILON, zamjenik gradonačelnika.

Vrtić će zadovoljiti sve potrebe i standarde te povećati kapacitet vrtićkog smještaja za djecu. Novi se vrtić prostire na oko tri tisuće četvornih metara. Imat će pet vrtićkih i pet jasličkih jedinica, od kojih svaka skupina može imati 20 do maksimalno 25 djece, a jaslička do petnaestero, što znači da će vrtić moći primiti ukupno do 200 djece. Zgrada je prizemna, a predviđene su i prostorije za upravu te gospodarski dio s kuhinjom i blagovaonicom.

– Smatram da je to logičan slijed i ono što treba učiniti u ovom trenutku kako bi vrtić bio funkcionalan. Tako će biti završena cjelovita priča – dodao je gradonačelnik. [ IZ DRUGIH IZVORA | pozega.hr ]