Zanimljivosti
KAD MUDRAC GOVORI
Usaditi čovječnost i dobrotu
objavljeno: 19. rujna 2017.

Sljedećeg dana učenici su se spremili provesti nastavu u podnožju planine koju su mještani nazivali besmrtna planina, Xian Yue. Rano ujutro učenici su spakirali stvari koje bi im mogle zatrebati na cesti i krenuli na put. U vrijeme večere, umorni i gladni, stigli su do slikovite planine. Odlučili su zastati i večerati rižu sa slanim povrćem koje je učitelj donio sa sobom. Valja napomenuti da je mudrac povrće zasolio vrlo obilno pa su nakon nekog vremena učenici ožednjeli. Nažalost, sva voda koju su ponijeli sa sobom je već nestala. Tada su ustali i stali se ogledati oko sebe tražeći izvor. Samo Hing Shi nije ustao sa svog mjesta i nije sudjelovao u potrazi. Kada nisu pronašli izvor vode, učenici su se odlučili vratiti. Tada je mudrac ustao i približivši im se rekao:

– Izvor koji tražite nalazi se iza tog brda.

Učenici su radosno pohrlili tamo, našli izvor i utaživši žeđ vratili se učitelju donijevši i njemu vodu. Hing Shi je odbio vodu pokazujući na posudu koja je stajala pod njegovim nogama. Bila je praktički puna.

– Učitelju, zašto nam odmah niste dali piti kada ste imali vodu? – učenici su bili zaprepašteni.

– Ja sam ispunio svoju zadaću – odgovori mudrac – prvo sam probudio u vama žeđ koja vas je otpravila na put da tražite izvor, baš onako kako u vama budim žeđ za znanjem. Zatim – kada postanete očajni, ja vam pokažem smjer u kojem možete pronaći izvor. A uzevši sa sobom više vode dao sam vam primjer da želje mogu biti vrlo blizu ukoliko se za njih pobrinete pravovremeno i ne dopustite da slučajnosti ili zaboravljivost utječu na vaše planove.

– Dakle, glavna zadaća učitelja je da potakne žeđ, podržava učenike i daje pravi primjer? – upitali su učenici.

– Ne – kazao je Hing Shi – glavna zadaća učitelja je usaditi čovječnost i dobrotu. A voda koju ste mi donijeli govori o tome da svoju zadaću za sada dobro obavljam.

………………

NAPOMENA:

  • NSportal – stranica namjenjena zaposlenima u obrazovanju
  • Izvor: nsportal.ru