Zanimljivosti
VINKOVCI
Uspješan 13. Susret Dječjih vijeća Hrvatske
objavljeno: 15. rujna 2017.

… uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grad Vinkovce.

Program su vodili mladi Ivan i Lovro iz Vinkovaca, pred kojima je, sigurni smo, izvrsna voditeljska karijera. Glazbeni doprinos Susretu dala je Glazbena škola Josip Runjanin te je otvoren izvedbama Zdravka Petrušića na gitari i Petre Karaban na flauti, pod mentorstvom prof. Petre Marković. Doktor medicine, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić na otvaranju je pozdravio sve okupljene.

Polaznici seminara iz gradova i općina, budući voditelji Dječjih gradskih i općinskih vijeća, upoznali su se s primjerima dobre prakse rada Dječjih vijeća Opatije i Dječjeg vijeća Grada Vinkovaca te su dobili informacije o Konvenciji UN-a o pravima djeteta, o tome kako osnovati i započeti rad Dječjeg vijeća, izraditi program rada i provoditi radionice s djecom o temama dječjih prava i dječje participacije, naučili su više o održivim lokalnim zajednicama te su povećali znanja o akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Na ovogodišnjem Susretu sudjelovalo je pedesetak djece vijećnika i voditelja Dječjih vijeća iz Čakovca, Dubrovnika, Gospića, Jastrebarskoga, Koprivnice, Ogulina, Opatije, Osijeka, Pregrade, Rovinja, Tuhelja, Varaždina, Velike Gorice, Vinkovaca i Zaboka.

Na Susretu su predstavljeni i Naj-projekti Dječjih vijeća za 2017. godinu o temi 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj kampanje UN-a, koju u Hrvatskoj provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s gradovima i općinama u sklopu akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“.

Svoje projekte prijavili su DGV Bjelovar, DGV Delnice, DGV Ogulin, DGV Pregrada, DGV Pula, DGV Rovinj, DGV Split, DGV Tuhelj i DGV Zabok.

Iz vrlo jake konkurencije izabrana su dva najoriginalnija NAJ-PROJEKTA, a to su projekt Dječjeg Vijeća Grada Rovinja „LANČANA r(EKO)akcija“ voditeljice Edite Sošić Blažević i Dječjeg Vijeća Grada Splita te „Split očima djeteta” voditeljice Anđelke Visković.

Svima prijavljenima, a posebno dobitnicima, još jedanput iskrene čestitke. Program Susreta nastavio se u OŠ „Ivan Goran Kovačić“, kojoj ovim putem posebno zahvaljujemo. Ondje su se u poslijepodnevnim satima održavale radionice.

Radionice su održale dopredsjednica Saveza DND Sanja Škorić, članica DND-a Opatija Antonija Škorić, savjetnica Pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić, dr. sc. Ivana Jeđut Borić i pedagoginja DND-a Vinkovci Đurđica Resli, a za zabavno-sportski dio pobrinuo se Sportski klub Baloo. [ IZ DRUGIH IZVORA | savez-dnd.hr ]