Iz školskog svijeta
PULA
Pulskim srednjoškolcima Grand Prix za Razrednog neprijatelja
objavljeno: 18. rujna 2017.

„Hrabra, angažirana predstava s autentičnim stavom, vještom i emotivnom glumačkom igrom, predstava koja postavlja pitanja i vapi za odgovorima“, riječi su s dodjele nagrade.

Predstava iz produkcije Dramskog studija INK premijerno je izvedena u rujnu prošle godine u sklopu Pulskog foruma 2016.

Prema motivima drame Nigela Williamsa, Luka Mihovilović, mladi pulski glumac i redatelj, zaslužan je za režiju, glazbu i koreografiju.

U predstavi igraju pulski srednjoškolci, članovi Dramskog studija INK, a u Sarajevu su igrale Lucija BRKIĆ, Jana FOČAK, Leonarda SEP, Nora ČULIĆ MATOŠIĆ, Tisa KLIČEK, Nikolina TOMIĆ i Sanela HASANBEGOVIĆ.

Ovo je druga nagrada toj iznimnoj predstavi za mlade. Naime, na ovogodišnjim Susretima profesionalno vođenih predstava za djecu u Bjelovaru u ožujku, u organizaciji Hrvatskog centra ASSITEJ, predstava je proglašena najboljom predstavom u cjelini.

SADRŽAJ PREDSTAVE

„Kad profesorsko vijeće digne ruke od nekolicine socijalno devijantnih učenika, oni sami sebi organiziraju nastavu u napuštenom razredu. No unutarnje frustracije i strahovi rađaju konflikte, konstantno mijenjajući odnose među likovima. Pri lokalizaciji drame Nigela Williamsa voditelj Luka Mihovilović muške je likove pretvorio u ženske i tako dodao novi dramaturški sloj originalu. U konačnici je to dovelo do predstave snažnih glumačkih postignuća i preciznih poenti, ostvarenju čiji dojam ostaje dugo nakon završetka izvedbe. U razgovoru se komisija mogla uvjeriti da polaznici imaju sofisticirano razumijevanje problematika kojima se bave i na koji ih se način tiču u širem kontekstu. Uz to što je punokrvna predstava koja zaslužuje svoje mjesto na repertoaru, Razredni neprijatelj je više nego očito dobar primjer dramske pedagogije i kvalitetnog vodstva mlade kazališne trupe“, navod je iz Obrazloženja stručnog žirija 19. Susreta u Bjelovaru. [IZ DRUGIH IZVORA | pula.hr ]