Savjeti stručnjaka
PRIMJERI DOBRE PRAKSE
Učionica – mala pozornica za razvoj mnogih kompetencija
objavljeno: 18. rujna 2017.

Potrebno im je vrlo mnogo vremena za prilagodbu i socijalizaciju. U vlastitom iskustvu imala sam nekoliko učenika koje sam vrlo teško pridobila da se počnu slobodno i pravilno usmeno izražavati i stvarati.

Nastojala sam zato u njima najprije razviti veliko samopouzdanje i samopoštovanje kako bih mogla dobiti dobre, otvorene suradnike spremne da aktivno sudjeluju u svim dijelovima nastavnog procesa.

Pjesmom, pokretom i glumom djeca postaju otvorenija, snalažljivija, samopouzdanija.

Zato smo u razredu zajedno izradili malu pozornicu sa zastorima, pripremila sam mikrofone i počela s različitim metodama aktivne i zanimljive nastave, često uključujući pjesmu i glumu. Biram tekstove koji će se lako moći dramatizirati.

SLIJEDI PRIMJER:

■  Već na devetome nastavnom satu s prvašićima prema planu i programu razgovaramo o bajkama. Djeca su, naravno, spomenula i najpoznatiju bajku – Crvenkapicu. Nisam znala kako će ta moja nova dječica reagirati, tek sam ih istraživala, ali u svakoj generaciji ima pričljive, kreativne djece s dosta predznanja koji će biti dobri „voditeljiˮ aktivnosti.


Dvoje učenika prepričalo je priču, a zatim sam im predložila da to odglume. Porazgovarali smo i objasnili što to znači, što bi sve trebali učiniti i kako. Nije bilo potrebno mnogo objašnjavati. Oni pričljivi sami su davali ideje. Zatim sam spomenula kako bi bilo lijepo sve to i snimiti, kao na televiziji, pa da zatim to pogledamo i pokažemo roditeljima. Najprije su se obradovali, pa malo zasramili i obeshrabrili. Zajedno smo odabrali likove. Nismo se trebali posebno pripremati jer tu bajku svi znaju. U ormaru imam raznih kostimića, šešira i perika koje čuvam za takve prilike. Još jedno oduševljenje za prvašiće! U čarobnom ormaru, čini se, ima svašta!

Začas je Crvenkapica dobila crveni Spidermanov ogrtač. Jedna djevojčica imala je crvenu kapicu za nju. Za vuka smo našli njušku u ormaru još iz mjuzikla prije nekoliko generacija. Košara koja služi za plodove jeseni poslužila je i Crvenkapici. Mami smo našli rubac i suknjicu. Lovcu smo od kockica složili pušku i na glavu mu stavili jesenski šešir od prošle generacije, a bakicu smo postavili na krevet od stolica i stavili joj razredne naočale, koje inače služe za uvježbavanje čitanja. Ostala su djeca glumila drveće u šumi, a neki su odlučili biti zečići i lisice.

Za uvod nam je poslužila pjesmica Dobro jutro, bakice. Bili su jako uzbuđeni i radoznali. Dvaput smo imali pokus i dogovorili pojedinosti, treći put sam ih snimila.

Dok smo gledali snimku, zavladalo je oduševljenje i već su pljuštale ideje i određivali su se likovi za sljedeću priču. Sve to izveli smo u dva zanimljiva nastavna sata.          

Tada su naučili osnovno pravilo u razredu: svi sudjeluju, svi su važni, jedan priča – ostali slušaju, svaka se ideja poštuje ili se poboljšava.

 Kad obrađujem pjesmice u čitanci, odaberem one kraće i primjerenije, koje ćemo naučiti napamet, i to za vrijeme nastavnog sata, ne kod kuće. Stih po stih djeca ponavljaju za mnom, ali uz pokret. Ubrzo zajedno za svaku pjesničku sliku izmislimo vrlo jednostavan pokret ili koreografiju koju djeca lako i s voljom zapamte.

OVO JE PRIMJER POKRETA ZA PRVU PJESMICU U POČETNICI.

■  Slovo po slovo

  • Drvo po drvo – šumica (djeca čuče, dižu se u šumu, šire ručice i prikazuju grane)
  • Kamen po kamen – kućica (šakom jedne ruke pokazuju kamen na dlanu druge ruke, zatim rukama načine krov nad glavom)
  • Listić po listić – knjižica (rukom listaju zamišljene listove, a zatim spoje raširene dlanove u knjižicu)
  • Slovo po slovo – petica (ovo su već sami izmislili i napisali slovo S u zraku, tako im je očito bilo logično i dali jedno drugom dlanom petice)
  • I znanje novo! (objema se ručicama uhvate za glavicu i zaklimaju)

 Na sličan način prigodne pjesmice i ritmičke stihove uvrstim i u podučavanje ostalih predmeta. 

………….

Piše: Irena JOVANOVIĆ | OŠ Sunja

…..

Irena Jovanović diplomirana je učiteljica Razredne nastave s pojačanim programom iz nastavnog predmeta glazbena kultura. Živi i radi u Sunji.

Kako bi u rad uključila i predškolsku djecu, 2012. osniva udrugu Dječji zbor „Lastavice“, organizira priredbe za djecu, a zbor sudjeluje u raznim nastupima i koncertima. Autorica je nekoliko dječjih pjesama za koje su snimljeni videospotovi. Godine 2017. „Lastavice“ su snimile videospot autorske pjesme Naša škola, koja je, kao himna škole, namijenjena 190. godišnjici postojanja Osnovne škole Sunja.