Jučer-danas-sutra
SAMOSTALNOST I SAMOSVIJEST
Helikopter-roditelji, molim, sletite!
objavljeno: 19. rujna 2017.

Amerikanci helikopter-roditeljima nazivaju očeve i majke koji cijelo vrijeme oblijeću svoju djecu i žele ih zaštititi od svake opasnosti.

Oni organiziraju sve za svoju djecu vjerujući da tako potiču razvoj njihovih vještina. „Tko je godinama bdio nad svojom bebom i predškolcem te osjetio njihovu ovisnost i potrebu za blizinom, ne može ih tako lako pustiti. On bi želio i dalje bdjeti nad njima“, objašnjava njemački razvojni psiholog Ulrich DIEKMEYER. Mnogim je roditeljima teško kada moraju predati svoje uplakano trogodišnje djete u ruke odgojiteljici, pustiti sedmogodišnjaka da sam ide u školu, kada se njihovo dvanaestogodišnje dijete nađe u konfliktu sa svojom klikom ili kad šesnaestogodišnjakinja želi sama planirati karijeru.

Kad pitam prijatelje i poznanike jesu li imali lijepo djetinjstvo, redovito dobijem odgovor: „Imali smo mnogo slobode. Mogli smo se igrati vani od jutra do mraka. Nekih pravila morali smo se strogo pridržavati, ali ostalo nam je mnogo vremena i prostora za eksperimentiranje. Ako je nešto pošlo po zlu, morali smo to sami ispraviti. To nam je pomoglo da se prije osamostalimo.“

Samostalnost i samosvijest uvijek su u vezi s time koliko roditelji uspjevaju popustiti uzicu. Djeca rastu na vlastitim iskustvima. Ako su sami svladali poteškoću ili našli rješenje za neki problem, dajte im sigurnost i povjerenje u vlastite postupke. Imajte malo vjere u sebe i djecu.

  • Govorite o tome što i koliko želite dopustiti djeci.
  • Prihvatite svoje strahove i razgovarajte s djecom o svojim brigama.
  • Ostanite hrabri, vjerujte vlastitoj intuiciji i svojoj djeci.
  • Prije nego što kažete „ne“, bacite pogled natrag u svoje djetinjstvo. Niste li se veselili kada su vam roditelji dopustili da sami posjetite tetu?
  • Inzistirajte na jasnim dogovorima i pridržavanju tih dogovora.

Nema recepta u kojoj dobi djeca nešto mogu ili smiju. Indijanska poslovica kaže: „Ako su djeca mala, moramo im pomoći da puste korijenje. Ako djeca pak narasla, moramo im darovati krila.“ Stoga, dajte djeci malo slobodnog prostora gdje god možete. Za to je potrebno imati srca. Popuštanje je lako, a opet tako teško. Uspije li vam, bit ćete sretniji i vi vaša djeca, ali i ponosni.

………………

NAPOMENA

  • Beobachter – dvomjesečnik sa savjetima za obitelj, zdravlje, financije, stanovanje, poljoprivredu, kućanstvo
  • Izvor: beobachter.ch