Zanimljivosti
CRIKVENICA
Područna škola Selce dobila produženi boravak
objavljeno: 19. rujna 2017.

Matična škola OŠ Zvonka Cara ima 14 odjela, ukupno 270 učenika, a produženi boravak pohađa 20 djece. Područna škola Selce ima četiri odjela, odnosno ukupno 40 učenika, a zasad je interes za taj program iskazalo šestero djece. U Thalassotherapiji obično školski program odradi 50 učenika u četirima kombiniranim odjelima.

U sklopu produženog boravka djeca imaju organizirano vrijeme koje uključuje i pisanje zadaće, a cijeli program počinje u 11:30 te traje do 16:30 sati. Njegovim uvođenjem mijenja se uloga škole, koja je u tom slučaju maksimalno i racionalno iskorištena pružajući nebrojene mogućnosti djelovanja radi pravilnog razvoja i rasta svakog djeteta u kvalitetnu osobu, korisnu svojoj obitelji i zajednici.
Zamjenica gradonačelnika Ivona MATOŠIĆ istaknula je kako je produženi boravak nadstandard čiju je potrebu Grad Crikvenica još prije pet godina prepoznao i osigurao svojim učenicima. Zadovoljstvo načinom provođenja programa očito je. Svake godine raste broj zainteresiranih roditelja za uključivanje djece u program. Posebno raduje otvaranje produženog boravka u Područnoj školi u Selcu jer je time postignut jednak tretman svim učenicima matičnih i područnih škola, zaključila je zamjenica.
Ravnateljica OŠ Zvonka Cara Desiree PEČAVER ovom je prilikom zahvalila osnivaču škole, a to je Grad Crikvenica, koji u proračunu izdvaja sredstva za programe kao što je ovaj (jer svega toga ne bi bilo bez sredstava), odnosno pomaže im u praćenju materijalnih troškova i kapitalnih ulaganja. A najvažnije je spomenuti sredstva iz gradskog proračuna od 15. siječnja 2012. godine. Otad je Grad Crikvenica u školi pokrenuo program produženog boravka za učenike nižih razreda radi poboljšanja kvalitete i standarda osnovnog školstva.

  • Programom produženog boravka u OŠ Vladimira Nazora obuhvaćeno je čak 70 djece

Od ove školske godine OŠ Vladimira Nazora ima skupinu učenika više koji su iskazali interes za produženim boravkom. Tako je matična škola krenula s dvjema skupinama. Jedna obuhvaća prvi i drugi razred, a druga polaznike trećeg i četvrtog razreda.

Prema riječima ravnateljice ove škole Deane ČANDRLIĆ-ZORICE, svake godine sve je veći interes za takvim oblikom zbrinjavanja djece nakon nastave. OŠ Vladimira Nazora ima 377 učenika, plus 50 učenika Glazbene škole, a programom produženog boravka obuhvaćeno je sedamdesetak djece.

  • Obrazovna struktura

Na području Crikvenice djeluju dvije osnovne škole, OŠ Vladimira Nazora te OŠ Zvonka Cara. OŠ Vladimira Nazora ima dvije područne škole, u Dramlju i Jadranovu, a OŠ Zvonka Cara jednu područnu školu u Selcu te područni odjel u specijalnoj bolnici Thalassotherapia za učenike koji u toj bolnici dulje borave radi liječenja. U tome posebnome područnom odjeljenju u danu ima u prosjeku 50 djece osnovnoškolske dobi, a godišnje kroza nj prođe čak 500 učenika. Za financiranje učitelja u produženom boravku Grad Crikvenica za ovu će školsku godinu izdvojiti više od 350 000 kuna.

  • Osim produženog boravka, cijeli niz pogodnosti za osnovnoškolce

Produženi boravak samo je jedan aspekt kojim Grad Crikvenica pomaže roditeljima djece osnovnoškolske dobi. Tu je još cijeli niz potpora i prava koja se mogu ostvariti kao što su besplatni obroci u školi za učenike korisnike socijalnog programa, besplatni obroci za djecu iz obitelji koje imaju troje i više djece te besplatni udžbenici za obje spomenute kategorije. Nadalje, tu je i pravo na sufinanciranje produženog boravka u školi u iznosu od 50 posto cijene za obitelji s troje i više djece, besplatno članstvo u određenim klubovima za socijalno potrebitu djecu te sportske stipendije. Osim toga, Grad Crikvenica sufinancira i prijevoz učenicima čiji prijevoz ne pokriva Ministarstvo, a to su djeca koja putuju iz Dramlja i Selca u školu u Crikvenicu. Djeci s područja naselja Crikvenica financira se i prijevoz City Busom. [ IZ DRUGIH IZVORA | crikvenica.hr ]