Zanimljivosti
ĐAČKE ODORE
Varaždin se neće pridružiti gradovima u kojima učenici nose uniforme
objavljeno: 20. rujna 2017.

… odlučilo uvesti neku vrstu uniforme za svoje učenike, ali njihovo nošenje nije i obvezatno.

To pak nije tako u OŠ Barilović (na slici), koja je prva u Karlovačkoj županiji uvela uniformu za sve učenike, koje su za učenike i učitelje plaćene iz općinskog proračuna.

U Varaždinskoj županiji i Varaždinu o tome se ne razmišlja iako je Varteks još prije nekoliko godina predlagao jednoobraznu odjeću za učenike.

Jedan od razloga zašto postoji ideja za uvođenje uniforma u škole jest to da upravo odjeća često zna biti razlog za verbalno, fizičko i psihičko nasilje, zbog čega pojedinci mogu biti meta omalovažavanja, ali i društvenog isključivanja.

Iako se može reći da školske uniforme stvaraju osjećaj zajedništva i izjednačuju učenike različita imovinskog stanja, što dovodi do smanjenja netolerantnosti i konfliktnosti, one ipak koče individualnost pojedinaca.

Postoji mišljenje da uniformiranost vodi do gubljenja individualnosti, odnosno učenici se ne mogu izraziti onoliko koliko bi to mogli da sami odlučuju što će odjenuti u školu.

Čini se da potonji stav dijele i u Gradu Varaždinu. Naime, na upit o učeničkim odorama, iz Grada Varaždina poručili su da oni nisu zagovornici uniformiranosti. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinske-vijesti.hr ]