Zanimljivosti
OŠ IVANA RANGERA, KAMENICA
Školarci uče izrađivati logožare
objavljeno: 20. rujna 2017.

Za rad u toj sekciji vlada velik interes pa su tako učenici kameničke škole u druženju i uz stručnu pomoć učili izraditi logožare. Rezultatima svojeg rada, s obzirom na to da su uspjeli izraditi nekoliko logožara, učenici su bili osobito zadovoljni.

Taj tradicijski seoski zanat bitan je dio djelatnosti učeničke zadruge „Korpica“, kojoj je želja otrgnuti ga od zaborava te na taj sačuvati važan dio kulturne povijesti kameničkoga kraja i uspomenu na svoje pretke.

Logožar je, inače, proizvod izrađen od prirodnog materijala, rogoza, čija je posebnost da je ekološki, antialergijski te dobar toplinski izolator.

Svaki je logožar unikat, izrađen ručno posebnim tradicijskim alatom. Zbog svoje uporabne namjene ponovo ima sve veću primjenu u svakodnevnom životu, a zbog posebnosti i specifičnog načina izradbe jedan je od važnih tradicijskih suvenira.

Izradba logožara tradicijski je zanat po kojem su desetljećima i stoljećima poznati upravo mještani kameničkoga kraja i bliže okolice, koji su nekad na taj način privređivali za život.

A danas se, upravo zahvaljujući aktivnostima poput ovih u školi u Kamenici, ali i nekim mještanima koji su sačuvali znanje i vještinu njegove izradbe, sve više vraća u svakodnevnu uporabu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | eivanec.com ]