Jučer-danas-sutra
PIRAMIDA UČENJA
Koje su metode učenja najuspješnije
objavljeno: 21. rujna 2017.

Rezultat odražava piramidu usvajanja znanja. Koje metode učenja su najuspješnije?

LEKCIJA I ČITANJE UDŽBENIKA. Vrlo jednostavan, ali, kako se ispostavilo, najmanje učinkovit način svladavanja gradiva. Tako se usvaja samo 10 posto gradiva.

KORIŠTENJE VIZUALNIH POMAGALA ILI GLEDANJE FILMOVA daje potpunije rezultate. U sjećanju ostaje 20-30 posto gradiva.

PRIMJENA „PROMATRANOG“ omogućuje usvajanje 50 posto gradiva i učenje korištenja znanja u praksi.

SUDJELOVANJE U RASPRAVI ILI IZRADA PREZENTACIJE i njeno predstavljanje znače 70 posto usvajanja gradiva, jer djeca uče analizirati i primijeniti materijal, kreirati nešto svoje.

NESTANDARDNE METODE KAO ŠTO SU DRAMATIZACIJA, SIMULACIJA STVARNOSTI ILI ISPUNJAVANJE STVARNIH ZADATAKA omogućuju ne samo pamćenje, nego i dugoročno usvajanje 90-100 posto gradiva. Kod tog pristupa učenici se samostalno stavljaju pred problem, vide sve, nije im nužna prezentacija, a ostaje nam samo da nađemo rješenje.

KRITIKA PIRAMIDE

Nije uvijek moguće analizirati usvajanje gradiva u postotcima, nego možemo samo procijeniti koliko su efikasne određene metode, bila to lekcija ili korištenje vizualnih materijala. U konačnici sve ovisi o učenicima i njihovom učitelju. No, zakonomjernosti su još svejedno realne. Najvažnije je da piramide pokazuju činjenicu da interaktivne metode uvijek funkcioniraju. Ne djeluju samo na um učenika, nego i na njegove osjećaje.

„Piramida“ je izvrsna za nastavu iz društvenih predmeta. To pokazuju lekcije iz književnosti. Najbolji primjer je tzv. metoda sud. Djeca podjele uloge, počinju raspravu, uživljuju se u književno djelo i počinju ga cijeniti ne samo iz ugla pasivnog čitatelja. U tom slučaju je klasično predavanje lekcije već je obavljeno, a teorijski materijal već pročitan.

U konačnici, svaka metoda ima funkciju. Pasivne metode se mogu orijentirati na razumijevanje materijala, a interaktivni pristup na sve ostale razine usvajanja gradiva.

………………

NAPOMENA:

  • Pedsovet.su – ruska stranica namijenjena pedagozima i učiteljima prenosi novosti, metode, mišljenja i istraživanja te pruža podršku odgovarajući na pitanja publike i otvarajući teme na forumu.
  • Izvor: pedsovet.su