Zanimljivosti
OBRTNIČKA ŠKOLA KOPRIVNICA
Koprivnički srednjoškolci izradili pametnu kasicu prasicu
objavljeno: 21. rujna 2017.

… pametne kasice prasice koja će motivirati djecu na štednju.

Edukator Matija Kolarić sa svojim je timom, učenicima Obrtničke škole Koprivnica Antoniom JANACHOM i Ivom KOLARIĆ, prihvatio taj zanimljivi izazov te su razvili moderan i pametan način koji će mladima olakšati i potaknuti ih na štednju. Usto, namjera je da projekt bude osmišljen tako da ga i drugi učenici mogu izraditi prema uputama. S pomoću ove kasice djeca uče čuvati džeparac, skupljati novac do željenog iznosa i samostalno raspolagati novcem.

–  Naša pametna kasica prasica, koju smo nazvali Coin Piggy, posebna je po tome što je treba protresti svaki put kad ubacimo novčić, a na micro:bit uređaj unesemo taj iznos kako bi se pribrojio novcu koji se već nalazi unutra. Na glavnom micro:bitu unaprijed je unesen željeni iznos novca koji želimo skupiti te uređaj Arduino pregledava trenutačnu svotu i kasicu nije moguće otvoriti sve dok se taj iznos ne skupi. Tada se bravica na vratima spušta i moguće je otvoriti vrata. Kako bi kasica bila interaktivna, jedan micro:bit prati koliko često unosimo novac, a ako ga ne unosimo više od četiri dana, kasica je tužna – objasnio je Matija.

Osmislili su aplikaciju za pametne telefone u kojoj je moguće vidjeti trenutačno stanje novca, GPS lokaciju kasice, grafički prikaz štednje i panic mode za hitno otključavanje kasice.

Na natječaju „Kreativni projekti s micro:bitom: pametna kasica prasica” mogli su sudjelovati timovi iz svih ustanova koje su uključene u „STEM revoluciju“, a objava rezultata bit će ovog tjedna. Timovi koji ponude najinovativnija rješenja imat će priliku prezentirati svoje projekte na PBZ Novathonu u Zagrebu, 24-satnom natjecanju za programere, web-dizajnere, stručnjake za marketing i studente srodnih područja.

Važno je istaknuti da ovaj projekt ima i potencijal za budućnost, odnosno postoji mogućnost nadogradnje dodatnom opremom kao što je senzor za novčiće, postaviti kotačiće na kasicu, otključavanje s pomoću otiska prsta i drugo – rekao je Antonio.

Pri izradbi Coin Piggyja na laseru je pomogao Hrvoje Pavleš, član tima Koprivničkog poduzetnika. Kako je Koprivnički poduzetnik uključen u projekt „BBC micro:bit – STEM revolucija u školama“, koji je pokrenuo Croatian Makers – Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), na micro:bit radionicama koje smo održali dosad je sudjelovalo 30 djece, a s novim radionicama počinjemo u listopadu. Prijavni obrazac za micro:bit radionice nalazi se na službenoj stranici Koprivničkog poduzetnika. [ IZ DRUGIH IZVORA | koprivnica.hr ]