Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA „ CENTAR“ RIJEKA
Puštena u promet marka učenice Valnee Jurković
objavljeno: 21. rujna 2017.

… i pristiglo je više od šeststo radova – likovnih predložaka s temom „AUTIZAM – život u svom svijetu“.

Na dan puštanja marke u promet u OŠ „Centar“ u Rijeci održana je svečanost na kojoj je autorici marke Valnei Jurković predstavnik Pošte uručio nagradu – prijenosno računalo i pisač te tiskane marke.

Svi učenici njezina razreda dobili su uz prigodnu marku i nagradni obilazak Rijeke i Opatije turističkim autobusom. Na svečanoj dodjeli nagrade sudjelovali su predstavnici Hrvatske pošte, Agencije za odgoj i obrazovanje i Centra za autizam Zagreb i Rijeka.

Marka „Autizam – život u svom svijetu“ tiskana je u sto tisuća primjeraka, a nominalna vrijednost joj je 3,10 kuna. Na temelju Valneina likovnog predloška Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba, oblikovala je prigodnu poštansku marku. Marka je izdana u arku od 20 maraka, a tiskana je i prigodna omotnica prvog dana (FDC). 

Sva izdanja poštanskih maraka mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.

Motiv dječje poštanske marke jest prikaz djeteta u svom svijetu. Autizam je stanje u kojem dijete (ili odrasla osoba) svijet doživljava na drugačiji način od većine ostalih ljudi. Osnovna su obilježja osoba s poremećajem iz spektra autizma teškoće u socijalnoj komunikaciji i interakcijama, sklonost ponavljajućim uzorcima ponašanja, interesa i aktivnosti te poteškoće senzorne obradbe. Još jedno obilježje poremećaja iz spektra autizma jest to što se pojavljuju u ranom djetinjstvu, do treće godine djetetova života. Važno je napomenuti kako je riječ o neurobiološkom razvojnom poremećaju čija se klinička slika u tijeku života pojedinca mijenja te o spektru poremećaja koji se različito manifestiraju u pojedinaca i čija je izraženost ili težina različita.

Roditelji ili stručnjaci prve znakove djetetova odstupanja od urednoga komunikacijskog razvoja mogu uočiti već u prvoj godini života, odnosno do 18. mjeseca života. Pokazatelji sumnje na razvoj poremećaja jesu da dijete ne uspostavlja kontakt očima kad mu se tko obrati, ne maše „pa-pa“, ne odaziva se dosljedno na ime – nekad da, nekad ne, ne izvršava jednostavne verbalne naloge (primjerice: „Daj!“, „Dođi!“, „Sjedni!“ i sl.), ne govori riječi „mama“ i „tata“ (sa značenjem), na pitanje ne pokazuje dijelove tijela (uho, oko, nos), ne pokazuje kažiprstom prema predmetima.

Autizam je prvi opisao američki psihijatar Kanner 1943. godine. Njegov opis osnovnih kliničkih simptoma vrijedi i danas. [ IZ DRUGIH IZVORA | os-centar-ri.skole.hr | posta.hr ]