Zanimljivosti
GRADITELJSKA ŠKOLA ČAKOVEC
Učenici na stručnoj praksi u Sloveniji
objavljeno: 21. rujna 2017.

… u sklopu Erasmus+ projekta The Mobility Bridge III, koji financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

U pratnji profesora Zvonka LADIĆA na stručnu praksu otišla su četiri stolara te po dva vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije: Matija KRALJ, Ivan FILEŠ, Antonio ŠOŠTARIĆ, Patrik PINTARIĆ, Goran ORŠOŠ, Kevin ORŠOŠ, Luka HORVAT i Jasmin SABOLEK.

Riječ je o projektu mobilnosti kroz koji učenici skupljaju vrijedna iskustva na praktičnoj nastavi radeći u inozemstvu. Projekt je proveden u suradnji s direktoricom poduzeća Carthago d. o. o. gospođom Sandrom Županec, a u izvedbi projekta sudjelovao je i koordinator svih mentora učenika na praksi gospodin Matic Dobranjščak. Praksa nadilazi puko poznavanje struke i priprema ih za tržište rada tako da mogu raditi na širem opsegu poslova u struci i izvan nje – rekao je profesor Ladić.  

Učenici su dobili priliku raditi u jednome velikom kolektivu od 750 radnika. Primijenili su svoje teorijsko znanje iz struke i upotpunili ga novim metodama rada. Upoznali su nove tehnologije radeći na montaži i kontroli ispravnosti autodomova. Primjenjivali su nove materijale te učili izrađivati dijelove namještaja prema željama kupaca.

Naši su učenici ujedno upoznavali povijest i kulturu Pomurja te Prekmurja obilazeći kulturne znamenitosti u Črenšovcima, Odrancima, Beltinicima, Rakičanu, Murskoj Soboti i Lendavi. Nakon prakse znatno im se poboljšalo znanje slovenskog jezika, i u struci i u svakodnevnom govoru. Učenici tvrde da im je to bilo sjajno iskustvo – ispričao je Ladić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | mnovine.hr ]