Savjeti stručnjaka
OSNOVNA KULTURA POSTAJE IZAZOV
U eri pametnih telefona učenici trebaju pomoć sa socijalnom pismenošću
objavljeno: 22. rujna 2017.

Učenici trebaju pomoć sa socijalnim vještinama jer su cijeli životni vijek proveli koristeći se tehnikom. Osnovna kultura postala je izazov za najnovije maturante koji su ušli u svijet rada bez socijalne osviještenosti, koja je njihovim starijim kolegama došla prirodno. To naglašava važnost obrazovanja učenika na području koje bi se moglo nazvati socijalnom pismenošću kako bi se osigurao njihov akademski i poslovni uspjeh.

SVIJEST O SITUACIJI

Iako je casual odijevanje postalo norma u mnogim uredima, razgovori za posao obično zahtijevaju formalnije odijevanje i ponašanje kako bi se pokazala potrebna razina poštovanja. Sve su češće priče o mladim ljudima koji se na razgovor za posao pojavljuju u opuštenoj odjeći, šalju poruke, javljaju se na telefon za vrijeme razgovora ili čak dovode roditelje sa sobom.

Takvo ponašanje pokazuje nedostatak situacijske svijesti o tome što je primjereno činiti u različitim društvenim okolnostima. Iako fakultet ili uredska atmosfera mogu omogućiti opušteniji način odijevanja, učenici se moraju podučiti o tome što je društveno prihvatljivo u smislu odijevanja i ponašanja.

Sposobnost čitanja društvene situacije daje poslodavcu sliku o vještini – brzo razumijevanje raspoloženja klijenta ili njegova očekivanja u različitim poslovnim ili kulturnim situacijama može činiti razliku između uspjeha i neuspjeha.

KOMUNIKACIJA PUTEM TEHNIKE

Razgovor putem pisanja poruka i primjena tehnike utjecali su na sposobnost mladih ljudi da komuniciraju. Primjerice, studenti su poznati po tome da šalju poruke elektroničke pošte s pet riječi, bez pozdrava, pristojnosti ili konteksta. Često poruka sadržava samo izjavu ili pitanje poput „Zašto sam dobio jedan?“, što tjera profesore, koji su često pretrpani poslom, da traže o kojoj je godini i kojem zadatku riječ.

Iako je poruka elektroničke pošte deformalizirala velik dio komunikacijskog procesa, učenici bi se i dalje trebali pobrinuti da njihovo pisanje odražava poštovanje i pruža dovoljno konteksta za profesore (ili buduće poslodavce) kako bi oni mogli jednostavno odgovoriti.

Osim toga, komunikacija putem SMS-ova smanjuje sposobnost učenika da komuniciraju gramatički ispravno. Proučavanjem pojedinih žanrova komunikacije i njihovih zakonitosti učenici mogu saznati više o tome što pojedinačne situacije zahtijevaju u smislu formalnosti komunikacije. Na primjer, ako profesor potpisuje poruku s „Dr. Smith “, to je prilično dobar pokazatelj da oni očekuju da će biti oslovljavani kao takvi, a ne neformalno, po imenu.

TRADICIONALNA KOMUNIKACIJA

Iako je elektronička pošta postala primarna metoda komunikacije, tradicionalni načini komunikacije i dalje postoje. Na primjer, mnogi poslodavci i dalje traže molbu kao dodatak životopisu, a izostanak poruke sa zahvalom nakon primljenog dara smatra se više od sitnog previda.

Sposobnost izradbe tih vrsta dokumenata pokazuje razumijevanje društvenih očekivanja i odražava razinu poštovanja. Iako nije dio nastavnog programa, ako naučite učenike kako ispravno napisati molbu za posao, poslovno pismo ili pismo zahvale, uštedjet ćete im mnogo vremena i energije u buudućnosti.

Prije mnogo godina predavanja usmjerena na osnove komunikacije bila su vrlo popularna u srednjim školama. Ti satovi često su se percipirali kao „laka petica“, ali su podučavali važnim lekcijama o tome kako se predstaviti. Učitelji su podučavali sve, od načina rukovanja do pravilne pisane komunikacije.

Takvi satovi danas bi mogli odlučiti o uspjehu i neuspjehu.

………………

NAPOMENA

  • Concordia University-Portland – posvećeno pripremi učenika za život i potpori edukatorima
  • Izvor: education.cu-portland.edu