Iz školskog svijeta
DJEČJI VRTIĆ SUHOPOLJE
„Dani arheologije” za najmlađe
objavljeno: 25. rujna 2017.

Projekt je osmišljen tako da djeca i roditelji jedanput na tjedan na radionicama u knjižnici uče i istražuju o starim civilizacijama čije su ostatke arheolozi pronašli na području Općine Suhopolje. Radionice su osmišljene u suradnji s kustosicom Gradskog muzeja u Virovitici Silvijom Salajić, a vode ih volonteri udruge KrEdA – učiteljice, kulturologinje i studenti povijesti.

Dosad su održali radionice s temom starih Rimljana i Kelta, a očekuju ih još prapovijesno razdoblje (kameno doba) i rani srednji vijek. Iz svih tih razdoblja na području općine nalaze se bogata arheološka nalazišta, tako da je cilj projekta objasniti djeci i građanima važnost tih bogatih i za povjesničare važnih otkrića te ih upoznati s načinom života u svakom od tih povijesnih razdoblja.

Na poziv predstavnika udruge KrEdA ravnateljica dječjeg vrtića Suhopolje Ivanka Škala rado je pristala na suradnju. Tako će se mališani u vrtiću dva tjedna „IGRATI PRAČOVJEKA”.

Djeca će s odgojiteljima u nizu tematskih i dobi prilagođenih aktivnosti upoznati pojmove vezane za prapovijest te doživjeti vrijednost arheoloških iskopina. Neke od aktivnosti su uporaba slikovnih kartica „Igrajmo se pračovjeka”, čitanje slikovnica Dinosaur Cvjetko i Plamenko u lovu na mamuta, modeliranje motiva iz slikovnice Dinosaur Cvjetko od pjene za oblikovanje (bobice, špilje, koplja), društvena igra memorijskim karticama „Igrajmo se pračovjeka”, gradnja špilje od lego-kocaka, izradba dinosaura od papirnatih tanjura, kolaža i kartonskih tuljaca, izradba otisaka u tijestu/plastelinu (fosili), crtanje „po zidovima špilje”, rješavanje radnih listova Igram se, učim i stvaram s Cvjetkom, udaranje ritma udaraljkama, zajedničko „sviranje“ na improviziranim glazbalima kao što su bubnjevi, zveckalice, šuškalice…

Završna aktivnost cijelog projekta planirana je za subotu 30.rujna, kada će se sve odgojne skupine DV Suhopolje pridružiti ostalim sudionicima projekta i na Trgu sv. Terezije, zajedno sa svojim odgojiteljicama i roditeljima uprizoriti scene iz života pračovjeka. Aktivnost je zamišljena kao interaktivno druženje djece i odraslih kroz radionice, prezentacije, ples i degustacije uklopljene u scenografiju prapovijesti, Starog Rima, keltske kulture i života srednjevjekovnih dama i vitezova.

Tako će cijelo Suhopolje krenuti tragom prošlosti i oživjeti neka davna zanimanja, legende i događaje. Više o cijelom događaju možete pročitati OVDJE.