Zanimljivosti
IZ NACIONALNOG PARKA KRKA
Prvašićima posebni kalendari za novu školsku godinu
objavljeno: 25. rujna 2017.

… za sve učenike prvih razreda u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji za novu školsku godinu. Iz Nacionalnog parka naglasili su da je kvalitetna suradnja koju godinama njeguju s vrtićima i školama dodatni motiv zbog kojeg su odlučili pripremiti školski kalendar s čarobnim pričama s Krke.

Ljudima je voda nužna za život, stoga su od davnih vremena odabrali život uz Krku. Danas, kada dolaze na Krku, posjetitelji uglavnom obilaze Skradinski buk, ali Krka je mnogo više od toga. Vi, djeco, imate toliko vremena da možete sa svojim roditeljima istražiti mnoštvo lokaliteta. Kako bismo vam približili sve što Krka skriva, pripremili smo za vas školski kalendar koji na svakoj stranici donosi znamenite događaje iz povijesti. Priča nas vodi od prapovijesti u Oziđanoj pećini preko Burnuma i amfiteatra u kojem organiziramo Burnumske ide, sve do srednjovjekovnih utvrda Bogočina, Trošenja i Ključice, sakralne baštine Visovca i manastira Krka, vodenica i industrijskog pogona zahvaljujući kojem je Šibenik prvi grad u Europi koji je dobio izmjeničnu struju. Kalendar je vizualno opremljen poput društvene igre koju pripremamo za vas, djeco, a očekujemo je do kraja godine. Nadam se da ćete u Nacionalni park „Krka“ doći na izlet – istaknuo je mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Nacionalnog parka Krka.

Prvi školski kalendar koji je priredila JU Nacionalni park Krka bio je za školsku godinu 2016./2017. i u njemu je predstavljena bogata prirodna baština. Također je bio podijeljen svim prvim razredima u Šibensko-kninskoj županiji te su djeca cijele školske godine mogla pratiti godišnja doba po različitim lokalitetima na Krki. Kalendar prati aktivnosti kroz školsku godinu, od rujna do lipnja. Na njemu su označeni praznici i blagdani te datumi važni za zaštitu prirode kako bismo ih mogli obilježiti zajedno sa školarcima. Iz NP su kalendar priredili da bi upoznali djecu sa svim ljepotama koje se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini te tako u njima probudili zanimanje i ljubav za prirodu.

Bili smo tamo di su padali vodopadi… Ja sam se vozio s brodom… Ja sam tu bio… Ja sam bio u pećini sa svojim rođacima (Oziđana pećina)… Ja sam tu bio na sljedećoj stranici (amfiteatar Burnum)… Tamo gdje se mačevima bore… A ja sam to gledao u crtiću… Uuu, što je ovo (utvrde)?.. Tu sam ja bio (Visovac)… A daj još… Još nam pričaj… – zaključili su ovu lijepu avanturu učenici 1. a razreda OŠ Petra Krešimira IV. i obećali da će doći na izlet u Nacionalni park Krka. Iz Nacionalnog parka poželjeli su malim čuvarima prirode uspješnu školsku godinu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | sibenik.in ]