Školstvo u medijima
ŠTO MOŽEMO NAUČITI OD MARY POPPINS
14 strategija za upravljanje razredom
objavljeno: 25. rujna 2017.

Ne samo da je ona „praktično savršena u svakome mogućem smislu“, nego mislim da ona ima ono što je potrebno za vođenje učionice u 21. stoljeću, humor i srce.

1) BUDITE LJUBAZNI, ALI STROGI

Mary Poppins od prvog je dana posve jasna u vezi sa svojim očekivanjima. I ne samo to, ona je i dosljedna!2)       POBRINITE SE

2) ZA TO DA IMATE NJIHOVU POZORNOST

Pričekajte prije nego što progovorite, dok ne pridobijete pozornost svih učenika. Upute izričite jasnim jezikom.

3) OHRABRUJTE UREDNOST

Važno je izraziti očekivanje da bi učenici trebali pospremiti za sobom. Oni bi se trebali prema učionici i svim školskim materijalima ponašati s poštovanjem.

4) DODAJTE ELEMENT ZABAVE

Razredni poslovi mogu biti zabavni. Katkad je sve što trebate učiniti da biste angažirali svoje učenike to da neki zadatak pretvorite u igru: postavite tajmer ili uspostavite razredni cilj, pustite neku glazbu, ponudite nekoliko dodatnih minuta odmora. Uvijek potvrdite dobro obavljen posao!

5) BUDITE SPREMNI

Podučavamo učenike da budu pripremljeni, ali i mi se moramo držati istog savjeta. Također, ne škodi ni imati ovakvu torbu!

6) USAVRŠITE SVOJ UČITELJSKI IZRAZ LICA

Učiteljski izraz lica predaje se s jedne generacije učitelja na drugu i daje učenicima do znanja, bez ijedne riječi, da je njihovo ponašanje otišlo predaleko.

7) NEMOJTE SE BOJATI NASMIJEŠITI I SMIJATI

Vi ste uzor za sve njihove emocije, ne samo one ozbiljne.

8) NAUČITE KAKO „PRODATI“ NEŠTO UČENICIMA

Učenici neće pokleknuti ako vi nećete. Čak i ako morate izmisliti zabavno ime ili iskušati nešto novo da biste postigli iznenađenje, jurnite punom parom naprijed.

9) UVIJEK PONUDITE POTPORU

Budite im ohrabrenje i ponudite potporu za svaki njihov trud… i budite spremni sjesti na tlo s njima i malo se zaprljati!

10) NEMOJTE DOPUSTITI DA MANIPULIRAJU VAMA

Postoje učenici koji će uvijek htjeti izaći iz učionice zbog neke sitnice ili učenici koji traže dopuštenje da odu na zahod 18 puta na dan. Budite razboriti: ne dopuštajte učenicima da često odlaze iz učionice, pogotovo ako mislite da žele izbjeći rad.

11) PRIPREMITE PLAN ZA SITUACIJE KADA UČENICI IMAJU ISPADE

Pripremite plan koji će vam pomoći da se nosite s načinima ponašanja kojima je jedini cilj traženje pozornosti. Često je dobro ignorirati takvo ponašanje, ali katkad morate tiho dati učeniku do znanja da njegovo ponašanje nije prihvatljivo.

12) BUDITE SPREMNI NOSITI SE S BILO KAKVIM KOMENTARIMA

Pripremite frazu ili dvije kojima ćete se nositi sa komentarima koji nemaju veze s temom te s onih nekoliko učenika koji svakodnevno otežavaju vaše lekcije. Ili ih, u većini slučajeva, jednostavno ignorirajte!

13) UŠTEDITE MALO MAGIJE

Onih dana kada ste umorni i frustrirani, napišite sami sebi poruku koja će vas razvedriti ili uronite u onu čokoladnu bombonijeru koju skrivate u ladici. To će vam pomoći da i dalje nastavite raditi ono što radite.

14) ZAPAMTITE, SUTRA JE UVIJEK NOVI DAN!

Pobrinite se za sebe na kraju dugog dana! Zatim ostavite sve iza sebe jer sutrašnjica donosi novi početak!

………………….

NAPOMENA

  • We Are Teachers jest internetska zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora
  • Izvor: weareteachers.com