Školstvo u medijima
LJEVORUKOST NIJE HIR, NEGO REZULTAT SPECIFIČNOG USTROJSTVA MOZGA
Naše je dijete ljevak!
objavljeno: 26. rujna 2017.

  Uzroci ljevorukosti

Svemu živomu svojstvena je asimetrija, čak ni naši parni organi nisu iznimka. Jedan od njih obvezatno preuzima glavnu ulogu, a drugi se podčinjava. Hoće li se kao glavna pokazati lijeva ili desna ruka, ovisi o tri stvari: nasljeđe, odgoj i moguće ozljede kao rezultat perinatalnih komplikacija ili urođene mane.

Dominantna ruka obično je povezana s vodećom hemisferom mozga; ako je desna polutka mozga dominantna, dominantna ruka je lijeva.

Ljevorukost nije hir, nije loša navika, nego rezultat specifičnog ustrojstva mozga, individualna (najčešće urođena) karakteristika (baš kao boja kose ili brzina govora), što znači da je treba prihvatiti, a ne pokušavati ispraviti.

  Psihološka obilježja ljevaka

Svaka polutka mozga odgovorna je za specifičnu vrstu obradbe informacija. Desna, „maštovita“ hemisfera obrađuje informacije trenutačno, razumijevajući ih kao cjelovitu sliku, a lijeva, „logična“, obrađuje informacije u slijedu, proučavajući sve moguće opcije.

Razlika između ljevaka i dešnjaka ne završava se na tome što se jedan aktivnije koristi desnom ili lijevom rukom. Stvar je malo složenija, a glavna je razlika u tome što ljevak na drugačiji način obrađuje informacije iz vanjskog svijeta i ima drugačije emocionalne reakcije na te iste informacije.

Postoje mnoge psihološke osobine koje razlikuju ljevake od dešnjaka. Evo nekoliko glavnih.

  • Ljevaci imaju prekrasnu prostornu orijentaciju, „osjećaj tijela“, izvrsnu koordinaciju pokreta i bolju pokretljivost od dešnjaka.
  • Ljevaci su uspješniji u geometriji, ali s aritmetikom imaju više problema jer ona zahtijeva dosljednije razmišljanje, a za to je zadužena lijeva polutka mozga.
  • Ljevaci su izvrsni u izvlačenju zaključaka, ali način obradbe informacija može im stvarati poteškoće u učenju čitanja.
  • Ljevacima je teže ovladati pravilnim usmenim i pisanim izražavanjem (manje su sposobni aktivno reproducirati govor nego razumjeti riječi).
  • Ljevaci slabije obavljaju aktivnosti koje zahtijevaju konstantnu samokontrolu.
  • Ljevaci su češće od dešnjaka emotivni, osjetljivi i ranjivi, zbog čega češće pokazuju osjećaje ljutnje, bijesa i bivaju razdražljivi kada se suoče s poteškoćama.
  • Ljevaci su nadareni bogatom maštom, skloniji su fantazijama.

  Što ne smijete činiti?

Ni u kojem se slučaju ne pokušavajte baviti prekvalifikacijom djeteta u dešnjaka jer je to nasilje nad mozgom djeteta. Znajte da, ako učite dijete ljevaka da drži žlicu i olovku u desnoj ruci, tako prebacujete urođene funkcije iz vodeće desne polutke na lijevu, gdje oni nemaju bazu za fine pokrete prstiju ni aparat za artikulaciju. Rezultati nisu nimalo bezazleni.

  • U djeteta se formira govor sa zakašnjenjem, pojavljuju se razni logopedski problemi.
  • Uporna prekvalifikacija izaziva neuroze, najčešći su simptomi poremećen san i apetit, glavobolje i bol u trbuhu, mokrenje u snu, mucanje itd.
  • Nemogućnost odrasle osobe da se orijentira u prostoru (zloglasni „topografski kretenizam“), nemogućnost plesanja, nemogućnost da se razumije glazba itd.
  • Nemojte se usredotočiti na djetetovu ljevorukost. Ni oni ni drugi ljudi ne bi trebali u tome vidjeti nešto neobično. U protivnome se u djeteta može pojaviti nisko samopoštovanje, sramežljivost i osjećaj gubitnika.
  • Na ljevoruko dijete ne bi trebalo vikati, inače će se zatvoriti u sebe i izgubiti kontakt s roditeljima. Razlog su prirodna ranjivost i povećana osjetljivost.

  Što činiti

Kako dijete ne bi povezivalo svoje neuspjehe s tim što je ljevak, ispričajte mu priču o slavnim ljevacima koji su bez obzira na svoju osobitost (a možda čak i zahvaljujući njoj!) u životu dostigli velike visine. Među njima su umjetnici Leonardo da Vinci i Pablo Picasso, skladatelji Johann Sebastian Bach i Ludwig van Beethoven, znanstvenici Ivan Pavlov i Albert Einstein, vojskovođe Aleksandar Makedonski i Julije Cezar te mnogi drugi.

………………

NAPOMENA

  • Ja roditelj – portal za mame i tate i sve koji to žele postati
  • Izvor: ya-roditel.ru