Školstvo u medijima
OŠ MATE LOVRAKA, PETRINJA
Nema zvona – početak i kraj sata označuje glazba
objavljeno: 26. rujna 2017.

Osnovna škola Mate Lovraka u Petrinji vjerojatno je jedina u Hrvatskoj u kojoj umjesto školskog zvona početak i kraj školskog sata označuje popularna glazba. U školi su se na to odlučili shvativši kako se jedan njihov učenik s autizmom boji zvuka školskog zvona. Odlučili su zvono ukloniti i zamijeniti glazbom po izboru tog učenika, a novac za novi razglas dala je Sisačko-moslavačka županija.

Za tu veliku pomoć autističnom dječaku, koji dotada zbog straha nije napuštao učionicu, ova je škola nagrađena i Priznanjem za primjenu Univerzalnog dizajna. Nagradu već nekoliko godina dodjeljuje šest udruga osoba s invaliditetom s područja Sisačko-moslavačke županije.

Univerzalni dizajn je osiguravanje informacija i pristupačnosti svim osobama, bez obzira na invalidnost. Priznanjima želimo potaknuti javnost na primjenu mnogih propisa koji olakšavaju život invalidima i moja je želja da jednog dana ovog priznanja više ne bude i da život tada bude jednako kvalitetan svima – rekao je Danko TOMANIĆ, predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije.

Uz Osnovnu škole Mate Lovraka iz Petrinje priznanje su ove godine dobili i Knjižnica i čitaonica Glina, koja ima platformu za pristup osobama s invaliditetom, Područna škola Hrastelnica iz Siska za prilagođen prostor djeci s poteškoćama u razvoju i invaliditetom te tvrtka CroMaps iz Samobora, koja sa sisačkom udrugom slijepih upravo radi na razvoju taktilnih karata, turističkih i edukativnih, za slijepe osobe. Izradba takvih karata nekoć je bila vrlo skupa, no sve veći razvoj 3D printera omogućio je i pristupačnije verzije na čijoj izradbi trenutačno tvrtka i udruga rade. [ IZ DRUGIH MEDIJA | lokalni.vecernji.hr ]