Jučer-danas-sutra
OŠ KOMAREVO
Sisak postaje grad zdrave dječje prehrane
objavljeno: 29. rujna 2017.

Ova je škola ostala posljednja u kojoj je trebalo izgraditi svu potrebnu infrastrukturu kako bi i njezini učenici imali svaki dan kuhane i tople obroke. Sljedeći korak je edukacija kuharica, zaposlenika, učenika i roditelja o zdravoj prehrani. Taj korak provest će se u svim sisačkim osnovnim školama i dječjim vrtićima sustavom Healthy Meal Standard (HMS). Riječ je o certifikatu koji trenutačno kao jedina škola u Hrvatskoj ima naša sisačka škola „Braća Ribar“.

Zadovoljstvo mi je što od danas u gradu Sisku nema nijedne osnovne škole bez toplih obroka i blagovaonice i posebno mi je drago što smo sad već drugu godinu uspjeli provesti projekt Od njive do škole ,u sklopu kojeg od lokalnih OPG-ova otkupljujemo sezonsko voće i povrće koje jedu naša djeca u vrtićima i školama. Sada kada smo zatvorili ovaj ciklus opremanja školskih kuhinja, krećemo na sljedeću razinu i postajemo prvi grad u Hrvatskoj sa zdravom školskom i predškolskom prehranom, a to ćemo učiniti s pomoću certifikata Healthy Meal Standard, koji je već uveden u OŠ „Braća Ribar“, gdje se uz zdravu prehranu vodi briga i o djeci koja imaju posebne potrebe što se tiče prehrane, primjerice djeci oboljeloj od dijabetesa – istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pri obilasku nove kuhinje i blagovaonice u OŠ Komarevo.

Pripreme za uvođenje certifikata u sisačke osnovne škole i vrtiće već su počele prihvaćanjem inicijative da Sisak, prvi u Hrvatskoj, postane grad zdrave dječje prehrane, rekla je nutricionistica Diana GLUHAK, pokretačica inicijative Healthy Meal Standard.

Ovo je snažna i dugoročna inicijativa da se uvede svojevrstan pokret dječjeg zdravlja u RH, odnosno HMS će se prema individualnim potrebama u sljedećih nekoliko mjeseci uvesti u sve sisačke vrtiće i škole – kaže Gluhak.

Uvođenjem certifikata Healthy Meal Standard neće se povećati cijena školske kuhinje, nego će se samo nezdrave namirnice zamijeniti zdravima.

Inače, OŠ Komarevo pohađa 137 učenika, a čak 131 učenik hrani se u školskoj kuhinji.

Ovo je za sve nas velika radost jer uvjeti za pripremu obroka dosad nisu bili zadovoljavajući i uglavnom su djeca jela suhe obroke, a drago mi je što od danas i naši učenici mogu konzumirati kuhane obroke – rekla je ravnateljica OŠ Komarevo Gordana VASIĆ. [ IZ DRUGIH IZVORA | sisak.hr ]