Školstvo u medijima
NOVOST U FRANCUSKOJ
Trećina osnovnih škola vraća se četverodnevnom tjednu
objavljeno: 2. listopada 2017.

Gotovo trećina osnovnih škola u Francuskoj ovog mjeseca vraća se četverodnevnom tjednu. Do te odluke došlo je nakon što je lokalnim vlastima u Francuskoj omogućena sloboda da izaberu između četverodnevnog školskog tjedna i četiriipoldnevnog tjedna od početka akademske godine.

Prema francuskom ministarstvu obrazovanja, koje je potvrdilo promjene ovog ljeta, 31,8 posto škola odlučilo se za četverodnevni tjedan – što pokriva 28,7 posto osnovnoškolskih učenika.

Još je predsjednik Nicolas SARKOZY 2008. uveo četverodnevni školski tjedan za osnovne škole – od kojih su se mnoge odlučile za srijedu kao dan odmora. No 2013. njegov nasljednik François HOLLANDE ponovo je uveo petodnevni školski tjedan.

Uglavnom je riječ o ruralnim područjima koja su odlučila iskoristiti tu novu slobodu koju je omogućila vlada novog predsjednika Emmanuela Macrona – iako se veći broj gradova također vratio četverodnevnom školskom tjednu, poput Nice i Cannesa.

Drugi veliki gradovi koji se žele vratiti četverodnevnom školskom tjednu, poput Marseillea, planiraju čekati do sljedeće godine prije uvođenja bilo kakvih promjena.

………………….

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih online korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća online mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati te inspirirati edukatore diljem svijeta
  • Izvor: tes.com