Jučer-danas-sutra
EVO KAKO TO ISPRAVITI…
Dragi učitelji, ne podupiremo dovoljno jedni druge!
objavljeno: 2. listopada 2017.

Uz ovaj posao također dolazi i mnogo besmislenih zadataka. Katkad nam se čini da provodimo većinu vremena na bavljenje najnovijim edukacijskim akronimom umjesto da radimo na poboljšavanju lekcija da bismo bolje služili učenicima.

No evo u čemu je stvar – mi moramo podupirati jedni druge.

Prečesto viđam kako učitelji kritiziraju jedni druge umjesto da si nude potporu.

Stoga uzmimo svi nekoliko trenutaka da iskoristimo tu energiju koju svakog dana dajemo svojim učenicima i podijelimo je. Proširimo malo ljubavi potporom učiteljima i dignimo moral za nekoliko stupnjeva.

Prestanimo kriviti učitelje koji su došli prije nas.

To je vrlo lako – okriviti prošlogodišnjeg učitelja ili učitelja koji je prešao na neki drugi posao – za deficite naših učenika. Svi to činimo. Stariji učitelji to redovito čine. Oni to prenose na mlađe učitelje i tako dalje. Moramo imati na umu da se svaki učitelj, od predškolske razine do srednje škole, trudi i daje sve od sebe.

Za razliku od onoga što šira javnost misli, nitko ne ostaje u ovoj profesiji samo zato da bi imao slobodna ljeta. Oni ostaju zbog toga što žele podučavati. Moramo prestati prebacivati krivnju na svoje kolege i jednostavno pokušati pomoći svojim učenicima.

Moramo se početi pozitivno koristiti društvenim medijima.

Moramo prestati na društvenim medijima objavljivati statuse o tome kakva je gnjavaža ocjenjivanje učeničkih radova i testova ili, još gore, o našim frustracijama u vezi s nekim učenikom. Naravno da svi imamo svoje loše dane i da se moramo ispuhati, ali moć dijeljenja pozitivnih priča toliko je bolja od suprotnoga.

Slavite odličnu lekciju, pričajte o uzbuđenju koje osjećate u vezi s podučavanjem određene lekcije, i stvorite pozitivne priče o onim lijepim trenutcima ove profesije.

Učinite nešto za kolegu

Naša škola prodaje kavu za jedan dolar. Kava je zaista dobra i svatko može odabrati vrstu prema svom ukusu. Nisam sigurna da mogu objasniti koliko je gesta kupovanja kave nekomu drugomu zapravo moćna. To je nešto na što se većina učitelja oslanja; to je nešto u čemu uživaju, i ne stoji puno. Za cijenu od nekoliko kuna možete poručiti mnogo toga svom kolegi. Drži se. Poštujem to što radiš. Fućkaš administraciju. Postat će bolje. Zaista uživam u našem prijateljstvu. Bilo što. Kupite kavu za kolegu. Pokažite da vam je stalo.

Moramo više surađivati

Ovaj korak možda je najveći izazov zbog toga što zahtijeva odgađanje drugih stvari poput ocjenjivanja onih eseja koji stoje na hrpi, čišćenja našeg stola ili pripremanja za lekcije. No katkad jednostavno trebamo izaći iz učionica u potrazi za svojim kolegama. Za mene je to jedan od mojih osobnih ciljeva, i dosad sam potražila savjet svojih kolega u vezi s raznim stvarima poput upravljanja ponašanjem, dizala utege s učiteljem tjelesnog odgoja, razgovarala na engleskome s učiteljicom engleskoga u mojoj školi itd. Svaki od tih primjera dao mi je još jednoga kolegu s kojim mogu podijeliti smiješak.

Moramo proslijediti dobre stvari koje čujemo od učenika

Učenici često neizravno hvale nešto. Često znaju u prolazu reći nešto poput „Volio sam taj predmet“ kada netko spomene neki predmet ili nekog učitelja. Baš neki dan jedan učenik u mom razredu povjerio se drugom učeniku u vezi s tim da je na satu kemije prvi put postao uzbuđen zbog učenja. Trebalo mi je nekoliko minuta da pronađem njegova učitelja kemije nakon nastave, ali čim sam mu to rekla, njegovo lice zasjalo je od ponosa. To su trenutci koje ne smijemo propustiti.

Moramo navijati za učitelje!

Mi navijamo za svoje sportske ekipe. Navijamo za našu djecu, za ishode izbora, za osobna postignuća, za gubitak kilograma, nove domove, rođenje djece i zabavne igre. Zašto nekad ne bismo navijali jedni za druge, u bilo kojem obliku. Pokažimo svijetu i, još važnije, pokažimo jedni drugima koliko su učitelji izvanredna bića!

………………..

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com