STALNO SE NEŠTO NOVO NAUČI

Savjeti za održavanje discipline u učionici

ponedjeljak, 2. listopada 2017.

Nažalost, učitelji uče vrlo malo o disciplini na fakultetu i pripravničkom ispitu. A disciplina je vjerojatno prva stvar koja je potrebna učitelju kako bi uspio.

Savjeti za održavanje discipline u učionici

Suradnja s učiteljem veteranom dobra je ideja, ali provođenje tuđih ideja može biti teško. To je nešto na čemu ćete morati poraditi; saznati što funkcionira, a što ne. Postoji nekoliko koncepata svakoga dobroga disciplinskog plana koje biste trebali uvesti u svoju učionicu.

   Zapamtite da može ići samo nabolje

Ako ste učitelj početnik, prvi tjedan može biti težak, ali zapamtite da neće uvijek biti tako. Bit će bolje. S vremenom ćete steći znanja i vještine koje će učiniti disciplinu vašim drugim imenom. Uskoro ćete vi biti ti koga će drugi zazivati u pomoć. Držite se!

   Većina disciplinskih problema mali su problemi

Ne uzrujavajte se zbog sitnica. Čak 99% ometanja u učionici nije bitno. Ključno je ne učiniti od takva problema slučaj za državno tužilaštvo. Što više iskustva imate kao učitelj, to će više takvih sitnica izblijedjeti. Najčešće je dovoljan strog pogled ili izgovaranje učenikova imena. Nikad ne prekidajte podučavanje i rad kako biste se pozabavili nečim minornim. To je kontraproduktivno. Primijetite ometanje, ali brzo nastavite. Što prije otkriju da male provokacije ne mogu ispretiskati vaše gumbiće, to će prije prestati.

   Čvrst, ali pravedan

Zahtijevajte poštovanje, ali budite pošteni i uravnoteženi. Ako učenici osjećaju da ste pošteni i razumni, manje će se boriti s vašim reakcijama na njihovo ponašanje. Ipak, za to će trebati vremena. Potrebno je stvoriti pozitivnu učionicu. Tako imate veće izglede da učenici izaberu vašu učionicu kao onu u kojoj neće biti nepoželjnog ponašanja. Ako imate držanje diktatora, bit ćete izazvani. A tada neće biti pobjednika, samo gubitnika. Svakog dana borit ćete se s problemima, a kakvo je učenje i podučavanje moguće u takvoj situaciji?

   Ne konfrontirajte se s učenicima

Barem ne pred cijelim razredom. Konfliktni su učenici rijetkost. No i vi možete pridonijeti tomu. Ako stalno pravite od muhe slona, učenici će vas izazivati, posebno oni stariji. Opet se vraćamo na poštovanje. Ako se suočite s učenikom pred cijelim razredom, cijeli će razred izgubiti poštovanje prema vama. Radije razgovarajte s učenikom nasamo, u hodniku ili na igralištu. Katkad ćete riješiti stvar lako, a tu i tamo morat ćete zatražiti pomoć. Vaš je posao spriječiti da situacija eskalira.

   Ne vičite i ne vrištite

Naći ćete se i u dvoboju nadvikivanjem. Vikanje i vrištanje nikad ne rješavaju problem. Ne povisujte glas. Prije nego bilo što kažete, zastanite nekoliko sekundi. To će umanjiti napetost. To je vaš cilj.

   Zaposlite učenike

To jedan od naujučinkovitijih načina poboljšanja razredne discipline. Učenik koji radi, ne ometa. Trebate shvatiti da vam nije potreban tih razred. Dopustite učenicima interakciju, raspravu, traženje. Neka vam nikad ne postane zadataka za učenike. Morate imati više nego dovoljno. Jer, ako nemate, zaglavit ćete s učenicima koji nemaju drugog posla nego izazivati.

..................

NAPOMENA

  • HubPages – otvorena zajednica strastvenih ljudi, pisaca, znanstvenika, istraživača koji žele komunicirati i dijeliti informacije, slike, videozapise, postavljati pitanja i nalaziti odgovore
  • Izvor: hubpages.com

 

Vezani članci
Školski portal: Očekivanja u učionici o kojima se ne pregovara

Očekivanja u učionici o kojima se ne pregovara

Djeca moraju znati da se od njih očekuje da uvijek…

Školski portal: Osnovnoškolci i vrtićanci na obljetnici obilježavanja povratka lipicanaca

Osnovnoškolci i vrtićanci na obljetnici obilježavanja povratka lipicanaca

Nakon nastupa lipičkih Mažoretkinja i Puhačkog orkestra Grada Lipika predškolci…

Školski portal: Je li potrebno pisati zadaću s prvašićem?

Je li potrebno pisati zadaću s prvašićem?

…jasno propisuje normu opterećenja prvašića: domaću zadaću zadavati tek od…

Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Menadžment kriznog komuniciranja“

„Menadžment kriznog komuniciranja“

„Menadžment kriznog komuniciranja“ svojevrsni je katalog…

Školski portal: Digitalni sadržaji i aktivnosti

Digitalni sadržaji i aktivnosti

■  1.razred: Glas/slovo P Igra će…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…