Jučer-danas-sutra
OŠ MATE LOVRAKA, PETRINJA
Američka donacija petrinjskoj školi
objavljeno: 2. listopada 2017.

O kakvoj je donaciji riječ, objasnio je zamjenik ravnateljice Zoran CRLJENICA: „To je donacija američke vojske koja ima bazu u Livornu u Italiji. Do suradnje je došlo na inicijativu naših kolegica Adele BUČAN PALJEVIĆ, Jasne ANUŠIĆ i ravnateljice Ankice KRNJAJIĆ MAGDIĆ. Donacija se sastoji od namještaja za školu, raznih didaktičkih pomagala za nastavu… još i ne znamo što smo sve dobili jer pristigle stvari tek istovarujemo iz šlepera”.

„Koliko vidim na prvi pogled, to je sve gotovo novo, dobro uščuvano, i sad moramo razmisliti gdje ćemo što rasporediti. Vrijednost donacije je oko 25 tisuća američkih dolara“, rekao je Crljenica, koji je pohvalio i učenike, i nastavnike, i roditelje, koji su se zdušno odazvali i vrijedno radili na istovarivanju stvari.

Kako je cijela priča o donaciji počela, podsjetile su Adela Bućan Paljević, profesorica povijesti ,i Jasna Anušić, učiteljica engleskog jezika u OŠ Mate Lovraka.

„Sve je počelo s inicijativom kolegice Jasne Anušić, koja je pokrenula jedan, mogli bismo ga nazvati ‘projekt’ posjeta Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, gdje smo bili u ožujku 2016. godine. Nakon toga smo saznali da predstavnici 173. zračnodesantne brigade dolaze u Petrinju, gdje smo ih mi posjetili. Cilj nam je zapravo bio da djeca malo porazgovaraju s njima na engleskome. Nakon toga nam je američka vojska ponudila donaciju jer im se jako svidjelo kako smo ih dočekali u Petrinji. Naravno, sve to poduprla je naša ravnateljica Ankica Krnjajić Magdić, koja je zapravo najzaslužnija za realizaciju, jer je nakon pristanka na donaciju, počela to operativno rješavati. Cijela priča trajala je oko godinu dana jer to su inače veliki sustavi“, objasnila je Adela Bučan Paljević.

„Oduševljeni smo. Materijal je fenomenalan. Djeca uživaju i baš nam je drago da je sve uspjelo kako treba. Hvala svima“, dodala je njezina kolegica Jasna Anušić, koja je zajedno s kolegicama raspakiravala kutije čijem bi se sadržaju svako malo netko obradovao jer je našao nešto što će mu dobro doći u nastavi – police, mikroskope, didaktičke igračke, nastavna pomagala…[ IZ DRUGIH MEDIJA | portal53.hr ]