Savjeti stručnjaka
TUĐA ISKUSTVA > ZBOG MANJKA POTPORE U BRITANSKIM ŠKOLAMA
Ljevoruka su djeca kažnjena
objavljeno: 10. listopada 2017.

Djeca su kažnjena zbog ljevorukosti upravo zbog činjenice da ministrima manjka informacija koje bi im pomogle da razumiju opseg tog problema.

Također se upozorava na činjenicu da je velik broj zatvorenika u Velikoj Britaniji ljevoruk, što poziva na istraživanje toga mogu li problemi u razredu potaknuti „put prema dolje“ u kojem učenici dobivaju loše ocjene, gube samopouzdanje i njihove prilike za budućnost propadaju.

Vlada čvrsto stoji uz nacionalni kurikul, unatoč tomu što određene skupine traže da kurikul uključi i zakonsku dužnost prema kojoj bi ljevoruki učenici primili specifično podučavanje koje bi odgovaralo njihovim potrebama – nešto što je trenutačno dio samo nezakonskih smjernica.

Ministar obrazovanja Nick GIBB rekao je da se učitelji trebaju pobrinuti da svi učenici – uključujući ljevoruke – prime „bilo kakvu specifičnu potporu koja im je potrebna“ da bi napredovali te da trebaju prepoznati kojim je učenicima potrebna dodatna pomoć.

No stručnjaci za rukopis i političari vjeruju da dolazi do neuspjeha da se prepoznaju poteškoće s kojima se susreću ljevoruki učenici i koje mogu usporiti njihov razvoj.

Oni vjeruju da mnogi učitelji ne znaju kako uočiti određene znakove, dok bi poboljšanja u obuci omogućila učiteljima da uvode jednostavne, ali učinkovite prilagodbe, poput načina na koji učenik drži olovku.

Sudionici kampanje koja se specijalizira za pomaganje ljevorukoj djeci da poboljšaju rukopis i nudi obuku za učitelje, frustrirani su manjkom napretka u razvijanju vladinih podataka i obuci učitelja.

Bivši ministar Peter LUFF, koji je ljevoruk, rekao je:

„Ovaj problem trebao biti bi jednostavan za rješavanje. Riječ je o nečemu što je vrlo važno i neće nas stajati ništa, ni novčića. Sve što je potrebno jest nekoliko poteza kemijskom olovkom, umjerena promjena kurikula za obuku učitelja i to je to.

Bizarno je to da su djeca u našoj školi kažnjena zbog toga što su ljevoruka. Nevjerojatno je da vlade, jedna za drugom, ne uspijevaju to promijeniti. A riječ je o nečemu tako jednostavnom. To su male stvari, poput toga gdje ćete posjesti djecu u učionici, načina na koji drže olovke… Vrlo jednostavno, a ništa se ne događa.“

U mnogim slučajevima nema aktivne pomoći i manjka obuka za učitelje.

Ured za obrazovanje ne može govoriti s autoritetom jer nema statističke podatke o tome koliko je djece ljevoruko ni o načinu na koji bi mogao znati ima li to ikakva utjecaja na obrazovna postignuća.

  • Vlada ne vodi zapisnik o tome koliko djece je ljevoruko u osnovnim i srednjim školama, kao razlog navodeći činjenicu da se ljevorukost ne smatra invaliditetom.

Također, visok je postotak zatvorske populacije ljevoruk. To navodi na pitanje zašto je broj zatvorenika tako disproporcionalan.

Rane godine obrazovanja u kojima se djeca susreću s poteškoćama, ne uspijevaju svladati rukopis, dobivaju loše ocjene, imaju nisko samopouzdanje, sve to može ih odvesti u krivome životnom smjeru.

Iako takvo istraživanje još nije provedeno, postoje jasni dokazi da pomoć u ranoj dobi može imati pozitivan učinak, a izostanak pomoći negativan.

Sve to moglo bi se izbjeći jednostavnim razgovorom s djecom i poboljšanjem načina na koji dijete drži olovku.

Jedan ravnatelj osnovne škole koji je primio posebnu obuku kaže da je njegovu osoblju to došlo kao „poziv za buđenje“ u vezi s potrebama „jednih od naših skrivenih ranjivih skupina – ljevorukih učenika“.

Glasnogovornik kampanje rekao je:

„Vjerujemo da će učitelji pružiti potporu djeci koja imaju bilo kakvih poteškoća u školi.“

………………

NAPOMENA

  • The Guardian su britanske dnevne novine osnovane 1822. godine, koje objavljuje Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – jedne su od najposjećenijih internetskih stranica na engleskom jeziku.
  • Izvor: theguardian.com