Jučer-danas-sutra
JOŠ NEŠTO ŠTO TREBA NJEGOVATI
Osam načina kako poboljšati koncentraciju djeteta
objavljeno: 11. listopada 2017.

… njegovo okruženje i potražiti način da zajedno s njim poradi na njegovoj sposobnosti da se fokusira na određen posao.

 1) Smanjite buku

Kada ste kod kuće sa djetetom, pomozite mu da se koncentrira tako što ćete smanjiti nepotrebnu stimulaciju koja ga ometa, kao što su televizor ili glazba. Ako ih ne možete potpuno ukloniti, nađite način da ih svedete na minimum.

2) Sjednite s djetetom

Istraživanja pokazuju da se dijete dulje igra s jednom igračkom ako roditelj sjedi pokraj njega. To načelo može se primijeniti i na dijete školske dobi. Pokušajte ovo: sjednite s djetetom kad započne aktivnost (možete čitati knjigu ili novine), nasmiješite mu se, ali izbjegavajte brbljanje. Primijetit ćete kako mu to pomaže da se bolje usredotoči na zadatak.

3) Organizirajte njegov prostor

Djeca se bolje usredotočuju kad imaju dobro organizirano okružje za učenje u kojem je sve na svome mjestu. Ako vaše dijete ima naviku raditi za stolom koji je pretrpan knjigama, novinama, igračkama i razbacanim olovkama, naučite ga da pazi na to da mu stvari budu uredne.

4) Postavite ostvarive ciljeve

Nemojte osuditi dijete na neuspjeh postavljajući ciljeve koje ono ne može doseći. To će poljuljati njegovo samopouzdanje. Umjesto toga odredite mu granicu s kojom se može nositi.

5) Postupno produljujte vrijeme učenja

Lakše je graditi koncentraciju postupnim tempom nego u velikim skokovima.

6) Miješajte rad s igrom

Dopustite mu da u stanci između dva zadatka odabere neku aktivnost. Može se igrati ili slušati glazbu nakon što je odradio dogovoreno. To mu pomaže razviti vlastitu vještinu koncentracije. Nakon što se igrao razumno dugo, vratite ga u aktivnost učenja na određeno vrijeme.

7) Promatrajte ga dok je koncentriran

Ima razdoblja kada se vaše dijete usredotočuje dulje nego što biste očekivali, možda kada igrate popularnu računalnu igru ili kada se na TV-u pojavi njegov omiljeni glazbeni sastav. Kada vidite da se to događa, zakoraknite unatrag i pokušajte ustanoviti što mu to u određenoj situaciji pomaže da se potpuno koncentrira. To može biti, na primjer, motivacija, sama aktivnost ili okružje.

8) Dajte mu vlasništvo

Iako želite pomoći svom djetetu poboljšati koncentraciju, nemojte preuzeti punu odgovornost za to. Postoji fina crta između podupiranja svog djeteta i preuzimanja kontrole nad njim. Ako to učinite, pokretač poboljšanja njegove koncentracije nalazit će se u vama, a ne u njemu. Potaknite ga da aktivno sudjeluje u procesu samostalnim odabirom tehnika.

………………

NAPOMENA

  • Young Parents – stranica sa savjetima za odgoj i obrazovanje djeteta
  • Izvor: youngparents.com