Jučer-danas-sutra
NOVI TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR
Počeli pregovori vlade i sindikata o novom kolektivnom ugovoru
objavljeno: 10. listopada 2017.

…a sindikalci su najavili kako očekuju povećanje cijene rada sukladno činjenici da je na tržištu rada veća potražnja od ponude.

Na koji će se način to ostvariti to će biti predmet pregovora, najavio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uoči početka pregovora i ponovio da sindikati traže višu cijenu rada.

Potvrdio je da će se pregovarati o postotku povećanja plaća, a predmet pregovora bit će i određene stavke u TKU-u koje nisu dobro riješene, kao što su naknade za putne troškove. Treba jasno definirati korištenje prava i omogućiti njihovo korištenje onima koji na njih imaju pravo, poručio je Babić.

Ustvrdio je kako su ti problemi nastali još za vrijeme bivše Vlade premijera Zorana Milanovića i bivšeg ministra rada Miranda Mrsića.

  • Sindikati dovedeni u cajtnot

Upitan ima li dovoljno vremena za pregovore, Babić je rekao da nije krivnja sindikata što su dovedeni u “cajtnot”, ali su spremni proaktivno sudjelovati. Vremena ima dovoljno, ako postoji obostrana volja, a kod sindikata sigurno je neće nedostajati, poručio je Babić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da bi pregovarači trebali utvrditi dinamiku i način pregovora kako bi ih mogli završiti u kratkom vremenu. Ne očekujemo danas iznošenje pregovaračkih pozicija, dodao je.

Očekujemo da će Vlada ozbiljno shvatiti situaciju i da ćemo pregovaračke sastanke imati bar svakog drugog dana, ne bi li završili pregovore do kraja listopada, kazao je Mihalinec.

  • Materijalna prava

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić istaknuo je da se TKU-om regulira 13 vrlo konkretnih materijalnih prava, među kojima su božićnica, regres, dar za djecu, jubilarna nagrada i otpremnina, te prijevoz radnika, što je posebno važno, pa očekuje da će se upravo na tim pitanjima lomiti pregovori.

Vidimo da novaca ima za branitelje i borbene zrakoplove, pa će ih valjda biti i za zaposlene u javnim službama, poručio je Stipić.

Nadam se da se pregovori neće voditi “ofrlje”, bez obzira na kratkoću vremena, jer je Vlada maksimalno odugovlačila s početkom koristeći Zakon o reprezentativnosti sindikata. Radi se o 180.000 zaposlenih i milijardama kuna pa se nadam da će Vlada pokazati odgovornost, rekao je Stipić.
Produžena primjena TKU-a traje do 1. studenoga, a sindikati traže povećanje plaća za oko 15,2 posto. [ IZ DRUGIH IZVORA | sindikat-preporod.hr ]