Jučer-danas-sutra
ZAŠTO JE EQ VAŽNIJI OD IQ-a
Pet načina kako razviti emocionalnu inteligenciju djeteta
objavljeno: 12. listopada 2017.

Utemeljiteljica dječjega obrazovnog centra KidsBrain Natalija DOLGAČEVA tumači kako i zašto razvijati EQ svog djeteta.

„Danas sam zakasnila na posao jer nikako nisam mogla nagovoriti svoga četverogodišnjeg sina da odjene jaknu. On mene uopće nije slušao! Nisu pomogle ni moje molbe ni objašnjenja da za jedan sat imam važan sastanak. Uporno je tvrdio kako se hoće ostati igrati kod kuće, bjesnio i na kraju se bacio na pod vičući: „Ti mene ne voliš!“

S tom pričom došla mi je prijateljica po savjet. Tako je počeo naš razgovor o emocionalnoj inteligenciji djeteta.

Emocionalna inteligencija jest razumijevanje vlastitih emocija i emocija drugih te sposobnost njihove kontrole.

Kada dijete bjesni ili se uzrujava, ono ne zna kako se ponašati. Njegov uspjeh u odrasloj dobi ovisit će o tome koliko dobro svlada umjetnost spoznavanja svojih i tuđih emocija te upravljanja njima.

Nas su uvijek učili da je najvažnije odgojiti pametno dijete sposobno rješavati zadaće svake vrste složenosti. Danas razni uređaji preuzimaju sve više funkcija, a informacije je lako naći na internetu. Stoga veću važnost ima sposobnost suosjećanja i razumijevanja motiva sugovornika, pregovaranja i donošenja odluka.

Prema istraživanjima, oko 80 posto uspjeha u životu određuje razina razvoja emocionalne inteligencije. A samo 20 posto – stupanj ljudske inteligencije, izmjeren IQ testovima. Emocionalna inteligencija može se razvijati na nekoliko načina.

1) Igra – ključ razvoja emocionalne inteligencije

Postoje specijalizirane igre. Na primjer, povezivanje kartica filmskih heroja ili čovjeka s opisom njegovih emocija. Takve igre možete igrati s cijelom obitelji raspravljajući o najboljim odgovorima.

U drugoj varijanti igre dijete treba ispričati u kojim je situacijama u životu doživjelo emociju koju pokazuje heroj sa slike. Sve takve igre možete naći, na primjer, u knjizi Julie GIPPENREITER pod naslovom Psihološke igre i aktivnosti s djecom.

2) Pripovijedanje – smišljajte priče zajedno

Dajte djetetu slobodu stvaranja! Moja kći ima omiljenu bajku o djevojčici Katji koja je izgubila štene. Sama ju je napisala. Nakon što je čula pjesmu Izgubljeni pas, nije se složila s tužnim krajem i napisala je priču o tome kako vlasnica traži svog psa, proživljavajući nadu, žalost i očaj te na kraju radost zbog prijateljeva povratka.

Stvaranjem priče dijete uči upravljati zanimanjem i osjećajima slušatelja te izvući najvažnije misli, što razvija njegovu maštu i emocionalnu inteligenciju.

3) Interakcija s drugom djecom

Od rane dobi učite dijete kolektivnim aktivnostima. Ne bojte ga se voditi u vrtić. U interakciji s drugom djecom uči se raspoznavati raspoloženje onih koji ga okružuju i njihov odnos prema sebi te traži vezu između situacije i reakcije drugih ljudi.

4) Čitajte bajke djetetu

Pokažite mu kako je prekrasan svijet mašte. Primjerice, u bajci Palčica junakinja proživljava suprotstavljene emocije: strah od rogatoga kukca, odbojnost prema krticama, tugu za lastama i radost zbog nalaženja novog doma.

5) Budite iskreni i otvoreni u komunikaciji

Podijelite svoja iskustva i osjećaje i upitajte: „A kako se ti osjećaš u ovakvoj situaciji?“ Takvi mi razgovori pomažu spriječiti svađu i ljutnju u moje kćeri.

Kako biste bolje razumijeli svoje dijete, sastavite dnevnik njegovih emocija. Zapisujte gdje provodi dan, kakve emocije najčešće proživljava ujutro, u dječjem vrtiću, za vrijeme aktivnosti, što misli o svojim učiteljima ili trenerima. To pomaže lakšem rješavanju konflikata te uspostavljanju odnosa povjerenja i bliskosti.

I – što je najvažnije – budite prijatelj svom djetetu. Ne branite mu izražavati svoje emocije i naučite ga da ih razumije!

Emocionalna inteligencija glavna je vještina čovjeka 21. stoljeća. Nužno ju je razvijati. Profesije se pojavljuju i iščezavaju, mnoge vještine postaju beskorisne, no izgradnja cjelovitog čovjeka – to će uvijek biti aktualno.

………………

NAPOMENA

  • Mel.fm – stranica na ruskom jeziku posvećena obrazovanju i odgoju
  • Izvor: mel.fm