Školstvo u medijima
TO VAS NISU NAUČILI NA FAKULTETU
Korisni savjeti za nove srednjoškolske učitelje
objavljeno: 12. listopada 2017.

PRUŽITE RUKU.

Predstavite se tajnici, blagajniku, domaru – već prvog dana. Ti ljudi imaju pravu moć u školama i, vjerujte mi, vi želite da budu na vašoj strani.

ZATVORITE USTA.

Na sastancima sjedite, slušajte i pišite bilješke. Znam da ćete željeti da vas kolege odmah prepoznaju kao aktivnog člana, ali pokušajte se oduprijeti tom porivu. Budući da ste vjerojatno najmlađa osoba u zbornici i tek ste nedavno završili fakultet, zasigurno ste upoznati s najnovijim pedagoškim istraživanjima i najboljim načinima na koje se može doprijeti do tinejdžera. Pospremite to znanje za poslije.

IZBJEGAVAJTE ZBORNICU.

Cinici i pesimisti možda vas zbog toga neće moći „prokužiti“. Jedite ručak u svom kabinetu. Učenici će vas tamo pronaći i vi ćete u tim trenutcima izgraditi neke od najboljih odnosa.

OSTAVITE POSAO NA POSLU.

Drugi će vam govoriti da to nije moguće, ali to je laž. Dođite na posao ranije, radite učinkovito dok ste tamo, ostanite dokasna ako možete, ali pri odlasku ostavite papire na svom stolu. Vaše glavno vrijeme za planiranje trebalo bi biti u tijeku vikenda. Prilagodite se i radite koliko je potrebno tada, ali ostavite vrijeme koje ste namijenili planiranju za ocjenjivanje.

PLANIRAJTE U KOMADIMA.

Iskoristite vikend da biste napravili nacrt plana za sljedeća tri tjedna. Kada ušetate u učionicu u ponedjeljak ujutro, imajte uz sebe detaljan set lekcija za svaki razred. Uvijek ćete znati što dolazi sljedeće i time smanjiti razinu stresa.

 IZRADITE RASPORED SJEDENJA.

Vi možda mislite da učitelji koji su „kul“ dopuštaju učenicima da sjede gdje god žele. No to je najgore što možete učiniti što se tiče upravljanja učionicom. Pripremite dijagram sjedenja već prvog dana s učenicima po abecednom redu. Promatrajte interakcije i premještajte učenike po potrebi. Ispunite prvi red učenicima koje je lako omesti, koji imaju problema s vidom ili trebaju više nadzora. Zapisivanje tko je na satu postaje vrlo jednostavno kada pogledom samo morate potražiti prazan stol.

SPAVAJTE.

Ne koristite nikomu ako niste odmoreni. Kada ujutro zvono zazvoni, ući ćete u interakciju s nekoliko desetaka ambicioznih, iscrpljenih, anksioznih, hiperaktivnih adolescenata. Ne možete dati ono što nemate u rezervi. Stoga se odmarajte.

 NAZOVITE RODITELJE.

Na početku školske godine nazovite svakog roditelja koji nije došao na roditeljski sastanak. Predstavite se, podsjetite ih na neki nadolazeći školski događaj, i pitajte ih imaju li kakvih pitanja. Čak možete nazvati sve roditelje da biste ih podsjetili na roditeljski sastanak. Vaš je odnos s roditeljima ključan. Oni vam moraju vjerovati.

ODRŽAVAJTE KONTROLU.

Koliko god je to moguće, održavajte disciplinu u svojoj učionici. Ako pošaljete učenike van ili ih zapišete jer nemaju pribor, upotrebljavaju neprikladne riječi, žvaču ili su preglasni, šaljete poruku da se netko drugi mora nositi s onim što se događa u vašoj učionici. Budite kreativni. Uvedite „staklenku za psovke“ i prikupljajte novac za školski pribor.

 STAVITE SE U NJIHOVU KOŽU.

Sjetite se da su tinjedžeri u vašoj učionici pod velikim stresom te da vam žele vjerovati i zavoljeti vas.

EVO VAŠE MANTRE: Budite strogi. Budite pošteni. Budite im prijatelj. Ne brinite se, vi to možete.

……………

NAPOMENA

  • Portal Teachers Pay Teachers zajednica je koja se sastoji od milijuna edukatora koji žele s drugima podijeliti svoj rad, svoje uvide i svoju inspiraciju.
  • blog.teacherspayteachers