Zanimljivosti
OPĆINA SOKOLOVAC
Četiri škole dobile „Knjižni kutak“
objavljeno: 12. listopada 2017.

U područnim školama učenici doista nemaju nikakvu literaturu koja bi im bila nadohvat ruke. Već nas je nekoliko godina to mučilo, no nikako nismo uspijevali pribaviti sredstva. Pojavila se zaklada „Zamah,“ koja je prepoznala naše potrebe i donirali su nam deset tisuća kuna. Nismo samo htjeli opremiti knjižne kutke nego i osvijestiti lokalnu zajednicu i obitelji o važnosti i vrijednosti poticanja čitanja, a tu nam je pomoglo i Društvo žena Sokolovac, koje je provelo aktivnost Priče iz cekera, u kojoj su čitali priče djeci u područnim školama. Nevjerojatno je koliko je djeci to značilo – rekla je knjižničarka Nataša Karlovčec.

Ravnatelj Saša Korkut otkrio nam je da su financije najveći problem u opremanju škole, a donacija udruge „Zamah“ uvelike je pomogla.

Već se godinama borimo s poticanjem čitanja, stalno pokušavamo osmisliti na koji način približiti knjige, čitanje i čitalačku kulturu djeci na selu. Ovo nam mnogo znači. Godinama u proračunima, bilo države, bilo lokalne uprave, za nas nema sredstava za knjige pa se moramo okrenuti drugim opcijama. Imam informaciju da će ove godine ipak biti sredstava za školsku knjižnicu, no dok smo to čekali, proveli smo ovaj projekt – objasnio je ravnatelj Korkut.

Tako će deset učenika u Srijemu, Velikoj Mučnoj, Velikom Botinovcu i Maloj Mučnoj dobiti toliko željene knjige, a među njima je i Lea Mrzlečki, koja ide u treći razred i sada će u novom kutku moći čitati svoga omiljenog Petra Pana.

Danas smo dobili foteljicu, učiteljica je donijela tepihić, svi smo zajedno slagali kutak. U njemu ćemo čitati, a prvašići i drugašići naučit će još bolje čitati. Ja jako volim čitati, sada kada smo dobili lektire, svakog smo dana čitali po dvije stranice – sretno nam je rekla Lea.

Upravitelj zaklade „Zamah“ Drago Vručinić osobno je došao nazočiti pravoj maloj proslavi u skromnoj školi i izrazio je zadovoljstvo postignutim.

Mi se bavimo razvojem filantropije, a to nam je cilj i u djece. Naglasak stavljamo na škole koje se nalaze u zabačenim mjestima, pogotovo područne škole, koje imaju mnoge potrebe. Želimo zadržati život u malim lokalnim zajednicama, a svi razumijemo da upravo djeca čine zajednicu – smatra Vručinić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | epodravina.hr ]