OPĆINA SOKOLOVAC

Četiri škole dobile „Knjižni kutak“

četvrtak, 12. listopada 2017.

Zahvaljujući akciji Biblioceker, koju je financirala Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“, osigurani su knjižni kutci u četiri područne škole općine Sokolovac.

Četiri škole dobile „Knjižni kutak“

U područnim školama učenici doista nemaju nikakvu literaturu koja bi im bila nadohvat ruke. Već nas je nekoliko godina to mučilo, no nikako nismo uspijevali pribaviti sredstva. Pojavila se zaklada „Zamah,“ koja je prepoznala naše potrebe i donirali su nam deset tisuća kuna. Nismo samo htjeli opremiti knjižne kutke nego i osvijestiti lokalnu zajednicu i obitelji o važnosti i vrijednosti poticanja čitanja, a tu nam je pomoglo i Društvo žena Sokolovac, koje je provelo aktivnost Priče iz cekera, u kojoj su čitali priče djeci u područnim školama. Nevjerojatno je koliko je djeci to značilo – rekla je knjižničarka Nataša Karlovčec.

Ravnatelj Saša Korkut otkrio nam je da su financije najveći problem u opremanju škole, a donacija udruge „Zamah“ uvelike je pomogla.

Već se godinama borimo s poticanjem čitanja, stalno pokušavamo osmisliti na koji način približiti knjige, čitanje i čitalačku kulturu djeci na selu. Ovo nam mnogo znači. Godinama u proračunima, bilo države, bilo lokalne uprave, za nas nema sredstava za knjige pa se moramo okrenuti drugim opcijama. Imam informaciju da će ove godine ipak biti sredstava za školsku knjižnicu, no dok smo to čekali, proveli smo ovaj projekt – objasnio je ravnatelj Korkut.

Tako će deset učenika u Srijemu, Velikoj Mučnoj, Velikom Botinovcu i Maloj Mučnoj dobiti toliko željene knjige, a među njima je i Lea Mrzlečki, koja ide u treći razred i sada će u novom kutku moći čitati svoga omiljenog Petra Pana.

Danas smo dobili foteljicu, učiteljica je donijela tepihić, svi smo zajedno slagali kutak. U njemu ćemo čitati, a prvašići i drugašići naučit će još bolje čitati. Ja jako volim čitati, sada kada smo dobili lektire, svakog smo dana čitali po dvije stranice – sretno nam je rekla Lea.

Upravitelj zaklade „Zamah“ Drago Vručinić osobno je došao nazočiti pravoj maloj proslavi u skromnoj školi i izrazio je zadovoljstvo postignutim.

Mi se bavimo razvojem filantropije, a to nam je cilj i u djece. Naglasak stavljamo na škole koje se nalaze u zabačenim mjestima, pogotovo područne škole, koje imaju mnoge potrebe. Želimo zadržati život u malim lokalnim zajednicama, a svi razumijemo da upravo djeca čine zajednicu – smatra Vručinić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | epodravina.hr ]

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Projekt Gospa od Zdravlja

Projekt Gospa od Zdravlja

…koja je pala u zaborav, a nekad je bila na…

Školski portal: Otvorena novoizgrađena osnovna škola

Otvorena novoizgrađena osnovna škola

…a s opremom i zemljištem oko 45 milijuna, čiju su izgradnju financirali županija…

Školski portal: 8 najvećih zabluda o učenju jezika

8 najvećih zabluda o učenju jezika

Ponovno je moj uspjeh izostao i ja sam jednostavno zaključila…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Školjke u učionici

Školjke u učionici

NASTAVNO PODRUČJE > NASTAVNA TEMA: POVRŠINA…

Školski portal: 10 razloga zbog kojih su tiskane knjige bolje od digitalnih

10 razloga zbog kojih su tiskane knjige bolje od digitalnih

Jednostavno volim digitalne i tiskane knjige.…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…