Školstvo u medijima
SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE
15 ideja za poboljšanje morala među učiteljima
objavljeno: 13. listopada 2017.

Ipak, to ne znači da s vremena na vrijeme ne volimo malo moralnog pojačanja.

Većina ovih ideja može se iskoristiti u slučaju pojedinog učitelja kojem je potrebno malo podizanja, za učiteljski tim ili za cijelu školu. Imajte na umu da to ne mora biti ništa komplicirano, drugim riječima, ne morate pomicati planine. Većina učitelja samo želi znati da vam je stalo.

 DA NE ODUGOVLAČIM, EVO POPISA

  Donesite ručak za kolegu.

Tko ne voli kad mu netko donese ručak? To ne mora biti nešto komplicirano. Može to biti i sendvič ili ostatci ručka. Zašto ne biste donijeli jednu dodatnu porciju i iznenadili svojega kolegu?

Još jedna stvar koju ja volim učiniti jest naručiti pizzu za cijelu ekipu. Taj tip iznenađenja uvijek će biti dočekan osmijesima i odobravanjem, a ne morate ni pakirati ručak kod kuće.

  Očistite kabinet, ured, prostoriju koju dijelite s drugim kolegama.

Neki od zajedničkih prostora u školama obično očajnički trebaju malo ljubavi i čišćenja. Uzmite nekoliko minuta da biste napravili reda i obećavam – vaši kolege to će primijetiti.

  Nasumična natjecanja

Učitelji su po prirodi vrlo kompetitivni, osim toga, tko ne voli malo nadmetanja? Ta natjecanja ne moraju biti ništa posebno, ali moraju biti osmišljena prema ljudima do kojih pokušavate doprijeti. Nagrada može biti nešto banalno poput čokoladice.

  Čokolada

Moram li uopće objašnjavati ovo? Tko ne voli čokoladu?

  Druženja izvan škole

Vrlo je važno da se maknemo iz školske zgrade s vremena na vrijeme. Moja ekipa i ja svakog petka nakon škole odlazimo zajedno na zbor.

  Poruke zahvalnosti

Rukom pisane poruke moj su jezik ljubavi. Obožavam ih. Skupljam ih. Pišem ih drugima.

Personalizirana poruka zahvalnosti može značiti sve na svijetu. Ja sam uvijek bila veliki obožavatelj poruka koje su bile povezane s nečime o čemu smo prethodno raspravljali. To je odličan način da pokažete drugima da slušate i da marite.

  Zajedničko znojenje

Malo znoja, ili mnogo u mom slučaju, dobro je za vas. Pozovite kolege u šetnju nakon posla, ili pokrenite klub za zajedničko vježbanje u teretani.

  Ploča za pohvalu

Ako imate mjesta u zbornici ili nekoj drugoj prostoriji gdje se učitelji sastaju, postavite mjesto na kojem vaši kolege mogu pohvaliti jedni druge. Svatko voli pohvalu, a ploča za pohvalu izvrstan je način da to postignete na jednostavan način.

  Grickalice

Grickalice u radnoj prostoriji mogu mnogo značiti. To ne mora biti ništa posebno. Kokice, pereci, bombončići, ili nešto treće za što znate da bi vaša ekipa mogla voljeti.

  Neka svi donesu svoju hranu od kuće

Ovo može biti zabavno, ali morate se pobrinuti da vaši kolege ne gledaju na to kao na „još jednu stvar“ koju moraju učiniti. Mi bismo se obično dogovorili tko će donijeti glavno jelo, a zatim bi ostali donijeli priloge i deserte.

  Dan za traperice

Ja čvrsto vjerujem u to da sam bolja učiteljica kada nosim hlače.

  Malo (prijeko potrebnoga) neplaniranog odmora

Jednom nas je naš ravnatelj iznenadio 20-minutnom pauzom u tijeku koje je naš razred čitao tekst predstave koju su planirali izvesti za Božić. Taj mali čin svi su osobito cijenili. Tad sam doista osjetila najviše ljubavi.

  Komplimenti

Komplimenti mogu uistinu mnogo značiti u ovoj profesiji. Oni su posebno dobrodošli kada se odnose na određeno područje razvoja. Ako znate nekoga tko se uhvatio u koštac s nečime što mu je određeni izazov i vi primijetite da mu dobro ide, dajte mu to do znanja!

Kao učitelji, mi smo toliko naviknuti da obasipamo svoje učenike komplimentima, ali katkad zaboravimo da i učitelji jednako uživaju u njima.

  Razmjena darova

Ja posebno volim kad moji kolege u božićno vrijeme darivaju jedni druge. Uvijek se osjećam tako posebno u tijeku tih razmjena zbog toga što druga osoba uloži mnogo truda u prilagođivanje dara primatelju.

  Poštujte njihovo vrijeme

Apsolutno najbolji način za popravljanje morala jest iskreno poštovati učitelje i njihovo vrijeme. Svi smo mi preplavljeni količinom posla i izmoreni, stoga nemojte stavljati ništa dodatno na naše ionako već prepune tanjure.

 Apsolutno najbolja stvar je kada se dogodi da neka od obvezatnih aktivnosti poput sastanka školskog osoblja ili neka izvannastavna aktivnost bude neplanirano odgođena. Poštovanje našeg vremena najbolji je način za pokazivanje poštovanja prema nama.  

………………….

NAPOMENA

  • Portal Teachers Pay Teachers zajednica je koja se sastoji od milijuna edukatora koji žele s drugima podijeliti svoj rad, uvide i inspiraciju.
  • blog.teacherspayteachers