Školska knjiga za vas
UČENICI ODUŠEVLJENI STE(A)M TJEDNOM
Biti znanstvenik drugo je na mojoj listi…
objavljeno: 16. listopada 2017.

…  učenici su bili toliko oduševljeni da o svemu najbolje svjedoče stihovi učenice Franke Z. [10]

„ 3D printanje je bilo interesantno,

Sastavljanje robota bilo je fascinantno.

Planovi za budućnost ostali su isti,

Ali biti znanstvenik drugo je na mojoj listi.“

U projektu je sudjelovalo po 15 učenika iz OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca s voditeljicama Kristinom Krmpotić i Svjetlanom Carić, OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice s voditeljima Marijom Majer i Slavenom Mađarićem te OŠ Rovišće iz Rovišća s voditeljicama Davorkom Medvedović i Blankom Klemić. Za putovanja i boravka u Zagrebu u pratnji nam je bila i predstavnica Školske knjige Natalija Kožić Lukačević, kojoj odsrca zahvaljujemo jer nam je bila na usluzi i brinula se o svemu.

U Zagreb smo stigli u srijedu 11. listopada u večernjim satima u Grad mladih. Nakon ukusne večere rasporedili smo se po paviljonima, gdje smo prenoćili. Rano ujutro uputili smo se prema Tehničkome muzeju Nikola Tesla. Ondje nas je dočekalo ljubazno osoblje. Imali smo priliku čuti predavanja naših svjetski poznatih znanstvenika. Tako je Krešimir Čanić imao predavanje o kriptografiji, poznati hrvatski astronom Korado Korlević inspirativno je govorio o planetima, galaktikama i svemiru u predavanju Transhuman, Josip Stepanić upoznao nas je s načinom rada popularnih dronova ta nas je na kraju akademik Vladimir Paar uveo u priču o evoluciji svemira.

Sudjelujući u radionicama, učenici su vidjeli i 3D printanje, naučili su sastaviti od jednostavnih dijelova robote kojima svijetle oči, otkrivali kako šifrirati i dešifrirati poruke, provodili pokuse iz područja biologije i kemije. Na kraju dana nagrađeni su odlaskom u rudnik koji je također oduševio svu djecu.

Matej B.(10.): „Jedan od zanimljivijih dijelova bio je put jer smo se zabavljali, a najbolje mi je bilo u Tehničkome muzeju, gdje smo vidjeli mnoge izume, a neke od tih smo i sami mogli napraviti. Išli smo u rudnik i bilo je jako zabavno.“

Magdalena K. (10.): „Bilo mi je prelijepo. Svi voditelji i predavači bili su izvrsni. Osobito mi se svidio rudnik. Zahvaljujem svim organizatorima.“

…….

Kristina KRMPOTIĆ, ravnateljica OŠ A. G. Matoša, Čačinci