Školstvo u medijima
OSNOVNA ŠKOLA „BLAŽ TADIJANOVIĆ“, PODVINJE
Nemaju uvjete za jednosmjensku nastavu, a prijeti im i zima bez grijanja
objavljeno: 16. listopada 2017.

Da treba organizirati jednosmjensku nastavu, i ravnateljica podvinjske OŠ „Blaž Tadijanović“ Veronika Čerenko doznala je, kaže, s jednoga brodskog portala. Za to je počela tražiti i raspoložive uvjete. Kad je vidjela da jednosmjenska nastava u školi nije izvediva, tražila je sastanak s gradonačelnikom i objasnila mu sve probleme zbog kojih škola ne može organizirati jednu smjenu za razrednu nastavu. Gradonačelnik joj je poslao inspekciju. A i prosvjetna je inspekcija utvrdila da uvjeta za jednosmjensku nastavu nema. Nema ni potrebe za poduzimanjem bilo kakvih mjera. Stoga se ravnateljica pita dokad će gradonačelnik obmanjivati javnost te ga poziva da ne širi neistine o školi u Podvinju.

U područnoj školi u Podcrkavlju nastava je organizirana u jednoj smjeni jer za to imaju uvjete. No drugi je problem što na pragu zime nemaju novca za grijanje. A Grad kao osnivač škole, na nekoliko molbi ravnateljice Čerenko, pa i na intervenciju resornog ministarstva, ostaje gluh, ne želi provesti rebalans proračuna i iznaći potrebna sredstva za školu u Podcrkavlju.

Gradonačelnik Mirko Duspara sa sjednice jasno potvrđuje: „Nećemo provesti rebalans jer nema potrebe.“ No, ne iznađu li se sredstva za grijanje, upozorava ravnateljica Čerenko, obje škole, i u Podvinju i u Podcrkavlju, mogle bi obustaviti nastavu.

I gradski vijećnici upozorili su nekoliko puta na taj problem. Pedagoški standardi moraju biti zadovoljeni jer, kaže vijećnica Anita Holub, posrijedi je dobrobit djece, učenika. A pravo je svakog djeteta da ima kvalitetne uvjete obrazovanja i to mora biti na prvome mjestu i iznad svih, a osobito iznad partikularnih političkih interesa. [ IZ DRUGIH MEDIJA | brodportal.hr ]

 

http://www.brodportal.hr/clanak/ravnateljica-skole-u-podvinju:-nemamo-uvjeta-za-jednosmjensku-nastavu-a-uskoro-bismo-mogli-ostati-i-bez-grijanja-17308