Jučer-danas-sutra
OŠ BIJAĆI
Plavi svijet – srdela hraniteljica…
objavljeno: 17. listopada 2017.

Glavni cilj projekta je upoznati plavi, morski svijet i sve njegove blagodati te povećati razinu ekološke svijesti učenika OŠ Bijaći kako bi djecu upozorili na važnost održivog razvoja i njegove prednosti.

Prva tema projekta je Srdela – hraniteljica Jadrana. Planiranim aktivnostima posvetila se pozornost toj važnoj prehrambenoj namirnici koja je stoljećima prehranjivala ribare i težake.

Puževi i školjkaši Jadrana – bili su krovna tema projekta Plavi svijet u školskoj godini 2016./2017. U proljeće 2017. prikupljena zbirka školjaka i puževa Jadranskog mora prezentirana je i trajno izložena u predvorju škole. Zbirku su izradili učenici, članovi ekogrupe OŠ Bijaći i učiteljice biologije: Anđelina LUKAS, Diana MARIN i Danica ĆUBIĆ.

U tekućoj školskoj godini 2017./2018. glavna tema projekta Plavi svijet je – Jadranska flora – slijedom čega će se pozornost usmjeriti prema biljnoj raznolikosti našega podmorja.

  • U OŠ Bijaći projektni dan na temu Plavi svijet – SRDELA HRANITELJICA… održan je 13. listopada u povodu Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. listopada.

Učenici, članovi ekogrupe otišli su u tijeku projektnog dana u malu ribarsku luku u Kaštel-Štafiliću i Divuljama, gdje su im g. Ivan MORNAR i skupina ribara organizirali posjet ribarskom brodu i ispričali nešto o tajnama ribarenja i dobrim starim ribarskim pričama… Učenici su razgledali unutrašnjost ribarskog broda, gdje su vidjeli mreže za lov ribe, parangal, udice…

U svim razrednim odjelima na satu razrednog odjela ili predmetnom satu, učenici su sa svojim učiteljima/razrednicima imali sat posvećen krovnoj temi… održana su predavanja, prezentacije u PowerPointu, likovne radionice, kao i radionica u kojoj su izrađivali ribarske čvorove i svladavali tehnike vezanja osnovnih čvorova koji se primjenjuju u ribolovu…

Održan je i prigodni program koji je, u suradnji s kolegicama Marinom PAŽANIN, Katarinom RADMAN, Ivanom i Ljiljanom PERAN, priredila učiteljica razredne nastave Ivana Lukas Bartulović. U programu su sudjelovali učenici razredne nastave s prigodnim recitacijama i pjesmama te zbor Bijaćki slavuji pod vodstvom Ivana Cinottija, učitelja glazbene kulture.

Nakon toga učenicima članovima Vijeća učenika, zaposlenicima škole i gostima prof. Dijana MARIN, učiteljica biologije i kemije, održala je predavanje i prezentaciju u PowerPointu s temom Srdela hraniteljica…

Zanimljivi eksponati i crteži učenika u predvorju škole estetski su pridonijeli tomu da škola odiše domaćim i „starinskim“ kaštelanskim duhom u danima posvećenima hrani, srdeli i jesenskim plodovima…

Dinamično je bilo i oko pripremanja delicija…

Ujutro je školski domar Nenad PERA uz pomoć prijatelja i učenika pripremio srdele na „gradelama“, kojih je više od 80 kg donirao ribar Jozo PERA iz Kaštel-Štafilića – Nehaja.

Radnice OŠ Bijaći pripremile su i ostale delicije od srdele – pohane, u sauri, paštetu, pogače – višku i komišku, pizze, slane srdele, slane inćune, a sve neizostavno u domaćem maslinovu ulju.

Bez slatkoga se ne može… stolove su krasile domaće torte, kolači, fritule…

 Druženje tijekom projektnog dana posvećenog srdeli pjesmom je začinio i prof. Ivan CINOTTI CIMA, učitelj glazbene kulture sa svojom pjesmom Srdela-bluz. Pjesma govori o ribi/srdeli koja je prehranila tisuće generacija i kroz vjekove bila hraniteljica i u našem zavičaju, a kojoj je OŠ Bijaći posvetila i školski projekt.

Osim radnika OŠ Bijaći, predstavnika roditelja i Vijeća učenika te predstavnika niza institucija i odgojno-obrazovnih ustanova, predstavljanju projekta i prigodnom programu nazočili su zamjenici kaštelanskoga gradonačelnika Jadranka MATOK BOSANČIĆ i Grgica BENUTIĆ te prijatelji Škole koji su sa svojim domaćinima uživali u svemu što su im učenici i radnici OŠ Bijaći priredili. Ravnateljica OŠ Bijaći prof. Jadranka ŠOŠIĆ zahvalila je svima na odazivu i izrazila zadovoljstvo uspješnim projektnim danom najavljujući nastavak manifestacije Plavi svijet i mogući početak buduće tradicionalne srdelijade u čast srdeli hraniteljici.

…………………..

Marina KELAVA