Iz školskog svijeta
GIMNAZIJA „MARKO MARULIĆ“ SPLIT
Odabrani za „Školu ambasadora Europskog parlamenta 2017. godine“
objavljeno: 17. listopada 2017.

Riječ je o programu za mlade s ciljem podizanja svijesti i razine znanja srednjoškolaca o Europskoj uniji i parlamentarnoj demokraciji. Njime se mladima nastoji omogućiti bolje razumijevanje njihovih prava, upoznati ih s radom i odgovornostima zastupnika u Europskom parlamentu te im osvijestiti načine kako mogu aktivno sudjelovati u kreiranju europskih politika. Program, pokrenut 2011. godine u Nizozemskoj, od jeseni 2016. godine provodi se u svim državama članicama EU-a.
Gimnazija „Marko Marulić“ jedna je od 15 škola u Hrvatskoj koje sudjeluju u programu. Škole su odabrane na temelju dosadašnje uspješnosti u EU-ovim programima i aktivnosti provođenja informiranja i educiranja učenika o EU-u. Ravnateljici škole Ninočki Knežević priznanje o izboru uručila je Dubravka Šuica, zastupnica Hrvatske u Europskom parlamentu. Čestitajući joj na tom priznanju, kao i voditeljici EU-ova programa u školi profesorici Nataliji Palčić te samim đacima, istakla je kako je već dodijelila priznanja u školama u Dubrovniku, Metkoviću i Zagrebu, ali da splitska prednjači po organizaciji, ambijentu i svemu ostalom te s tim u vezi rekla kako se nada da će priznanje biti poticaj za daljnji rad, a samim đacima poticaj za izbor studija i zanimanja. Potom je u kratkim crtama iznijela prikaz rada parlamenta te načina kako funkcionira 11 hrvatskih zastupnika. O samom programu koji se provodi u školi govorio je učenik Petar Dragan, objašnjavajući da se on provodi kroz šest modula, tako da mladi ambasadori (učenici s izborne nastave Politike i gospodarstva) informiraju svoje kolege o europskoj parlamentarnoj demokraciji, organiziraju tematska događanja, proslavu Dana Europe, kvizove i igre.
„Ponosni smo što smo dobili ovu laskavu i obvezujuću titulu. Ovo postignuće rezultat je dvadesetogodišnjeg rada projektne nastave iz predmeta Politika i gospodarstvo, obilježenoga nizom uspješnih projekata, uglavnom programa iz EU-a. Naša će gimnazija ustrajati na učenju i vježbanju demokracije“, rekla je ravnateljica Knežević. Napominjući da je i sama izašla iz iste školske zgrade i istog školskog dvorišta prije 15-ak godina, ali kao učenica gimnazije Vladimir Nazor pa je čestitati došla i prijateljski, a ne samo kao zamjenica gradonačelnika, Jelena Hrgović rekla je kako je bila članica Svjetskog saveza mladih, koja je 2007. godine bila lobist pri Europskom parlamentu. „Od tada se mnogo toga promijenilo. Hrvatska je postala članicom EU. Veseli me ova dobra i lijepa vijest i želim vam dati i neposrednu podršku u vašem radu. Da nastavite putem kojim ste krenuli, da ne posustanete ni u svom učeničkom dijelu, da budete doista dobri ambasadori i dobri i marljivi ljudi, koji će sutra raditi dobre stvari. Iz ovog dvorišta to počinje“, rekla je zamjenica Hrgović čestitajući đacima i njihovim profesorima. Čestitao je i Tomislav Džonlić, županijski pročelnik za društvene djelatnosti. Na kraju programa, koji je obogatio školski zbor, zastupnica Šuica dodijelila je diplome učenicima sudionicima provedbe programa „Europski građanin“. [ IZ DRUGIH IZVORA | split.hr ]