Jučer-danas-sutra
UČIONICA I DRUŠTVENE MREŽE
Šest načina na koje društveni mediji mogu promijeniti vašu učionicu
objavljeno: 18. listopada 2017.

Društveni mediji pogotovo imaju jedan od najvećih utjecaja našeg doba – ne samo na mlade ljude nego i na kulturu općenito – oni ohrabruju društvenu povezanost te omogućuju razmjenu misli i informacija na globalnoj razini.

Iako imaju nedostataka (pritisak vršnjaka, bullying, pristup neprimjerenom sadržaju, i to što su ovisnički u naravi…), društveni mediji također mogu biti vrlo korisni.

Od dlijeta i kamenih pločica do tiska, radija i televizije, Twittera i Facebooka, tako dugo dok imamo misli i ideje, mi ćemo ih objavljivati i raspravljati o njima s drugima.

Stoga, kako unijeti zdravu primjenu društvenih medija u nastavi? U nastavku možete naći nekoliko korisnih ideja. Što biste vi dodali ovom popisu?

ŠEST NAČINA NA KOJE DRUŠTVENI MEDIJI MOGU PROMIJENITI VAŠU UČIONICU

■ Otkrit ćete što učenici doista misle.

Zaboravite školske časopise, ankete i slično – mladi ljudi vole otkriti svoje prave misli široj publici u neškolskom okruženju, to im daje osjećaj punomoći nad vlastitim razmišljanjem. Otkrijte što se doista događa u njihovim glavama i životima putem društvenih medija.

■ Imat ćete lakši pristup trenutačnim materijalima.

Od praćenja NASA-ina prijenosa pomračenja Sunca do velikih klimatoloških događaja, društvene mreže daju najnovije informacije o onome što se događa širom svijeta te vam omogućuju širok spektar mišljenja.

■ Povezat ćete svoju učionicu s ljudima koji imaju utjecaja na svjetska zbivanja.

Dovesti u svoj razred ljude poput političara, prominentnih društvenih aktivista ili astronauta može biti veliki izazov, ali kada je riječ o društvenim medijima, ne samo da možete pratiti njihove misli, stavove i ideje nego imate priliku za izravnu komunikaciju porukama i komentarima. Pristup utjecajnim ljudima nikad nije bio jednostavniji.

■ Globalizirat ćete svoju učionicu.

Jedan od najboljih aspekata interneta jest upravo način na koji je internet uspio svijet učiniti manjim. Od najnovijih događaja do astrofotografije, gotovo sve što možete zamisliti, udaljeno je samo nekoliko klikova. Prilike za obrazovanje doista su beskrajne.

■ Povezat ćete se s obiteljima.

Roditeljski sastanak izvrstan je za upoznavanje roditelja, ali povezanost putem društvenih medija savršena je kombinacija osobnoga i profesionalnog te vam omogućuje da distribuirate ne samo razredne informacije nego i svoju filozofiju podučavanja i osobne interese. To nudi obiteljima istu priliku, što vam daje bolji uvid u pozadinu iz koje učenik dolazi.

■ Učenici će razmišljati o lekcijama izvan učionice.

Čak i najfascinantniji sadržaj lekcije često može biti brzo zaboravljen nakon što krenete na sljedeću lekciju. Društveni mediji omogućuju vam da uvedete stručnjake i informacijska područja na način koji će učenike slijediti izvan učionice i u njihove živote.

 ………………

NAPOMENA

  • TeachThought portal je posvećen potpori i obrazovanju edukatora i razvijanju podučavanja u 21. st. TeachThought primarno prenosi teme vezane za istraživanje novih modela podučavanja i uloge igre u učenju te pomaže edukatorima da usavrše vlastiti zanat u današnjim učionicama.
  • Izvor: teachthought.com