Tehnički muzej: Abeceda novca

ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Zagrebački Tehnički muzej u Savskoj ulici jedna je zaista posebna ustanova koja svako-malo ponudi neku izložbu s odjekom. Zato svratite jer tamo je sada Abeceda novca.

Tehnički muzej: Abeceda novca

Interaktivna izložba Abeceda novca namijenjena je djeci starijoj od 8 godina, a podučava osnovama financijske pismenosti. Stoga je zanimljiva i svim generacijama posjetitelja.
Ovdje se najbolje može naučiti poneka 'crtica' iz povijesti novca, o funkciji novca kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji, ulaganjima…
Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, uči se kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, što se dogodilo pohlepnom kralju Midi, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina... I još mnogo toga.

Novac je sveprisutna tema u svijetu odraslih, ali i mališana. Jer, uvijek treba neki sitniš za bombone, zar ne? Djeca u doticaj s novcem dolaze u ranoj dobi kada ga dobiju na dar od članova obitelji ili kao džeparac.

S obzirom na sveprisutnost novca, djeci je bitno dati priliku da se upoznaju s osnovnim pojmovima o novcu pa čak i upravljanjem financijama, tako da od rane dobi mogu razviti odgovoran odnos prema novcu.

Abeceda novca funkcionira kao velika igra.

Djeca dobivaju elektronsku bankovnu karticu na osobni račun koji sadrži početni kapital. Prilikom posjeta postajama na izložbi, mališani imaju priliku igrajući se sudjelovati u važnim procesima protoka novca. Tako najbolje saznaju kako mogu obavljati razne poslove, ali i kako bi novac zaradili, mogu ga trošiti ​​na usluge i robu ali i uštedjeti.

Na opipljiv i aktivan način djeca upoznaju funkciju i ulogu novca u našem društvu. Multimedijalni kviz na postajama pruža djeci priliku da testiraju novostečeno znanje i da zarade novac „intelektualnim radom“.

Primjena interaktivnih postaja omogućuje ciljano i samostalno učenje. Školski kurikulumi u mnogim zemljama potiču djecu na stvaranje vlastitog mišljenja, donošenje odluka i kritičko razmišljanje.

…………….

Novac je roba

Sveprisutna Wikipedija kaže: Novac je svojevrsna roba za koju se može kupiti svaka druga roba. Novcem se raspoređuju i razmjenjuju svi proizvodi ljudskog roda. Uobičajena definicija novca kaže da je novac (1) obračunska jedinica; (2) spremnik vrijednosti; te (3) sredstvo razmjene, iako većina autora drži da su prva dva svojstva nebitna te da slijede iz posljednjeg.

Nakon trampe i razmjene proizvoda za proizvod došao je robni novac, recimo stoka za sukno… U Africi je, recimo postojao, simbolični novac gdje je jedna vrsta pužića služila kao sredstvo za plaćanje, kao i danas novac… Onda je na red došao metal. I eto ti ga metalni novac. Kažu da se metalni novac kovao već prije 8000 godina. Najstarijim hrvatskim novcem smatra se onaj koji se kovao u Zagrebu godine 1200. godine i nosio je latinski natpis: Andreas dux Croatiae [Andrija (2.) knez Hrvatske). Poslije je došao papir i papirnati novac koji također ima dugu i zanimljivu povijest.

 

Vezani članci
Školski portal: „Lađa od duge koja se vinula u nebo”

„Lađa od duge koja se vinula u nebo”

Naime, u suradnji s japanskim arhitektom Kikumom Watanabeom i studijom…

Školski portal: Kako voziti robota na Marsu

Kako voziti robota na Marsu

Oko 9.30 sati po marsovskom vremenu stiže poruka iz Kalifornije.…

Školski portal: Start-up iz školske klupe

Start-up iz školske klupe

…stoji u jednom školskom dvorištu u Kigaliju, glavnome gradu Ruande.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Izrada kostima za maškare i sudjelovanje u pokladnim svečanostima

Izrada kostima za maškare i sudjelovanje u pokladnim svečanostima

Maškaranje u Imotskom vuče svoje početke…

Školski portal: Za ljepši tjedan igrokaz jedan

Za ljepši tjedan igrokaz jedan

IZGUBLJENA SVJETILJKA  …………… o O o …………… NAPISALA…

Školski portal: Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni

Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni

Svrha je projekta popularizacija STEM područja,…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…