Jučer-danas-sutra
NI SLUČAJNO LJEVAKA POKUŠAVATI PRETVORITI U DEŠNJAKA
Savjeti za podučavanje ljevorukog djeteta
objavljeno: 19. listopada 2017.

Gina LANDFAIR, profesionalni terapeut u Children’s Memorial Hospital u Chicagu, kaže ovako: „Ako sumnjate da je vaše dijete ljevoruko, nemojte ga pokušavati pretvoriti u dešnjaka. To samo izaziva više problema poslije.“

  • Otprilike u dobi od pet godina postat će očito koja je dominantna ruka vašeg djeteta. Zapravo, katkad roditelji mogu već u dobi od tri godine reći koju stranu dijete preferira.

Čini vam se da je vaše dijete ljevoruko, ali niste posve sigurni?

POKUŠAJTE S OVIM TESTOM: Stavite loptu na pod i recite djetetu neka pokupi loptu i baci je. Postavite žlicu pokraj djetetova jogurta i promatrajte kojom će rukom dijete podići žlicu.

Nakon što ste se uvjerili da je vaše dijete ljevoruko, postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu. Da, odgojit ćete ljevoruko dijete na isti način na koji biste odgajali dešnjaka. No mogli biste se suočiti s nekoliko malih izazova koje možda niste očekivali.

Vjerojatno najveća briga roditelja ljevoruke djece jest pisanje.

Prema mišljenju Gine Landfair, ljevoruka djeca jednostavno ne mogu pisati na listu papira koji je pozicioniran vertikalno.

Djeci predškolske dobi (od vrtića do prvog razreda) roditelji mogu znatno pomoći tako da ih nauče kako da nagnu papir udesno i pobrinu se da dijete pravilno drži olovku. Ljevoruka djeca imaju tendenciju da drže olovku poput kuke tako da mogu vidjeti ono što pišu, ali treba ih ohrabrivati da instrumente za pisanje drže na pravilan način. Također, kupite kemijske olovke koje se brzo suše, jer ljevaci katkad nehotice razmažu tintu dok pišu zbog toga što im ruka prelazi preko napisanoga dok se kreću prema sljedećem dijelu.

Kada dođe vrijeme da upoznate svoje dijete s računalom, Landfair predlaže da razmislite o mišu za ljevoruke.

Također, imajte na umu da naučiti svezati vezice na cipelama katkad može biti teže za ljevoruku djecu. Može pomoći vezanje cipela pred zrcalom tako da bi vaše dijete moglo vidjeti sebe dok veže cipele.

Neka dijete vježba na cipelama prije nego što ih obuje, a zatim neka ih pokuša svezati obuvene.

Naposljetku, iskoristite neke nove prednosti koje se danas nude za ljevoruku djecu jer možete naći pregršt proizvoda koji su izrađeni posebno za ljevake.

Od najnužnijega školskog pribora, poput bilježnica, škara i olovaka za ljevoruke, do predmeta koji jednostavno olakšavaju život – poput otvarača za konzerve ili sportske opreme, postoji mnogo proizvoda koji su osmišljeni posebno za ljevake. Isplati se olakšati djetetovu (i vašu) frustraciju.

Prema mišljenju Landfairove: „Najvažnija stvar koju morate imati na umu, bez obzira na to podučavate li ljevoruko ili desnoruko dijete, jest mnogo ponavljanja. Djeca moraju raditi stvari iznova i iznova da bi naučili vještinu.“

Naposljetku, prestanite se brinuti o svom ljevorukom djetetu!

Da, ono možda neće raditi stvari na isti način kao ostala djeca, ali to nije nužno loša stvar. Zapravo, istraživanja pokazuju da ljevoruki ljudi obično imaju viši kvocijent inteligencije od dešnjaka.

Iako ljevoruka osoba piše slijeva nadesno ili vješa odjeću u ormaru suprotno od onoga kako bi desnoruka osoba to učinila, ne postoji razlog da mislite da to dijete neće ispasti posve u redu, ili da ne mislite da će čak biti najuspješnije u svom razredu. To će dijete narasti baš poput svakoga drugog djeteta. Samo što će to učiniti iz pomalo drukčijega kuta.

……………….

NAPOMENA

  • Podučavanje je jedan od najizazovnijih i najsloženijih poslova na planetu. Naše digitalne resurse, alate i materijale za učenje razvili su stručnjaci da bi ih uveli u vodeće pedagoške prakse. Oni su korisni u bilo kojoj vrsti podučavanja i mogu se primijeniti da bi se poduprli nacionalni obrazovni standardi.
  • Izvor: education.com