Zanimljivosti
PLANINARENJEM OBILJEŽILI EUROPSKI TJEDAN KRETANJA
Kanižlići ne odustaju
objavljeno: 19. listopada 2017.

… a ove su, zbog lošeg vremena dana kada je prvotno dogovorena zajednička šetnja, svoje šetnje proveli u tri navrata. Prvi su planinarili i šetali učenici nižih razreda matične škole, zatim su u šetnju pošli učenici Područne škole Vidovci, a obilježavanje završili učenici viših razreda kretanjem po stazama Požeške gore.

Ovoj manifestaciji učenici i zaposlenici posvećuju cijeli školski dan. Smisao je kretanje, planinarenje ili dulje šetanje, ali i održavanje nastave na terenu kojom su se nadopunili nastavni sadržaji praktičnom primjenom stečenih znanja u prirodi, a u skladu s nastavnim sadržajima pojedinih predmeta. Osim obrazovnog dijela, učenicima je ovo bila prilika da se druže, bolje upoznaju jedni druge, uživaju u lijepome sunčanom danu i prirodi koja okružuje naš grad Požegu – istaknula je Marija Samardžija, ravnateljica škole.

Skupine učenika krenule su u planinarski pohod po jednoj od staza na Požeškoj gori: staza prema Komušini i Lazama, Poučni put Sokola, Koydlov zdenac, Staza fra Luke Ibrišimovića. Oni najmanji pošli su u šetnju gradom, do Rekreacije.

Na svim stazama učenike su pratili stručni vodiči požeškoga Planinarskog društva Sokolovac te članovi HGSS postaje Požega, koji su učenicima za vrijeme održavanja sata nastave približili svrhu i djelovanje HGSS-a. Potporu tom školskom projektu i ove je godine dao Predrag Livak, predsjednik požeškoga Planinarskog društva Sokolovac, te zaposlenici JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

– Obilježavanje Europskog tjedna kretanja jedinstvena je prilika da se pokaže koliko je kretanje važno jer se i djeca i odrasli u današnje vrijeme premalo kreću. Šetnje Požeškom gorom pokazuju druge mogućnosti provođenja slobodnog vremena, boravka na svježem zraku, u prirodi. Učenici usput uče o prirodi, ekologiji, zavičaju na opipljiv i opušteniji način – dodala je Samardžija. [ IZ DRUGIH MEDIJA | pozeska-kronika.hr ]