Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA GRIGORA VITEZA I DJEČJI VRTIĆ ISKRICA, ZAGREB
Poziv na likovni natječaj „Velikani hrvatske prošlosti“
objavljeno: 23. listopada 2017.

… Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske radi promicanja interesa za hrvatsku povijest te razvoja likovnih i vizualnih kompetencija.
Natječaj nosi naziv VELIKANI HRVATSKE PROŠLOSTI, a želja nam je, kao i prošle godine, uključiti i pozvati na sudjelovanje što više dječjih vrtića i škola u kojima se školuju ili borave djeca hrvatskoga govornog područja, u Republici Hrvatskoj i izvan nje.

Motiv ovogodišnjega, drugog natječaja, hrvatska je umjetnica i skladateljica Dora PEJAČEVIĆ, a natječaj je predviđen za individualni rad djece vrtićke i rane školske dobi (od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole).

Učenici bi, uz vodstvo učiteljica/učitelja, trebali doznati nešto više o Dori PEJAČEVIĆ kako bi proširili svoja znanja o hrvatskoj umjetnosti i glazbenom stvaralaštvu. Potom bi likovnim tehnikama navedenima u natječaju, također uz vodstvo učiteljica/učitelja, ostvarili zadani zadatak.

………………………………………….

Zapravo sam samo tjelesno ovdje, sve što u sebi osjećam kao življenje i doživljavanje lebdi iznad prisutnoga i vidljivoga i u nekoj dubokoj i lijepoj beskonačnosti vidim u zrcalu svoga osjećanja pokretačke snage u liku ljubljenih bića i tisuće sjećanja izranja poput vodencvjetova na glatkoj površini jezera. U tu beskonačnost osjećaje slijede i misli i tamo promišljam svoje najbolje, jer sve što je dobro i veliko izrasta iz ljubavi. Odlebdjevši u taj najnevidljiviji svijet najosobnije unutarnjosti, postajem tek tada posvema svoje Ja, i to Ja, koje se tada u toj nebeski dalekoj skrovitosti osjeća previše ispunjeno sobom samim, traži izraz, traži odterećenje od toga visokog duševnog pritiska, koji je sam po sebi neka vrsta oduševljenja – i to se oslobođenje ostvaruje kada nastaje skladba!

Dora PEJAČEVIĆ

………………………………………….

Rođena 10. rujna 1885. u Budimpešti, Dora Pejačević odrasla je u obiteljskom dvorcu u Našicama. Višestruku nadarenost, osobito za glazbu, Dora duguje majci, školovanoj pjevačici, koja se rano počela brinuti o Dorinoj glazbenoj nadogradnji i školovanju. Kao skladateljica i žena, Dora Pejačević pripadala je Europi svog doba. Govorila je i čitala na nekoliko svjetskih jezika, vješto svirala violinu i glasovir, slikala, pisala i recitirala poeziju. Njezin izniman opus u tijeku kratkoga životnog vijeka ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturi i glazbenom stvaralaštvu. Želja nam je, stoga, pozvati sve sudionike natječaja na putovanje kroz povijest hrvatske glazbe kako bi pritom istražili zanimljivosti o životu i stvaralaštvu Dore Pejačević, osebujne skladateljice, slušajući pritom ulomke njezinih glazbenih djela.

………….. 

Natječaj traje do 15. studenoga 2017., a odabrani pristigli radovi bit će izloženi u OŠ Grigora Viteza u Zagrebu, Kruge 46 i DV Iskrica, Kruge 3, Zagreb, od 8. prosinca 2017.

Rezultati natječaja te nadnevak svečane podjele priznanja i pohvalnica, bit će objavljeni na mrežnim stranicama DV Iskrica i OŠ Grigora Viteza 4. prosinca 2017.

………….. 

Djeca u dječjim vrtićima, kao i učenici sa svojim voditeljima, istražit će ulogu i važnost skladateljice Dore Pejačević za hrvatsku glazbenu kulturu te hrvatsku povijest općenito. Proučavajući povijesni materijal, fotografije i slušajući njezina glazbena djela, djeca će vizualizirati njezin lik i prenijeti ga na papir.

.……….. 

PRISTIGLI RADOVI BIT ĆE PODIJELJENI U ČETIRI KATEGORIJE

1. Djeca vrtićke dobi

2. Učenice/učenici od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole

3. Djeca vrtićke dobi s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama

4. Učenice/učenici od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama

………….. 

Stručno povjerenstvo odabrat će najuspješnije radove i njih će izložiti.

Od izloženih radova odabrat će tri najuspjelija u svakoj kategoriji, a njihovi će autori i mentori biti prigodno nagrađeni i pohvaljeni na svečanosti otvorenja izložbe.

Uz izložbu radova i završetak natječaja bit će tiskan i katalog s posebno uspjelim ostvarenjima.

………….. 

PREDISPOZICIJE NATJEČAJA

Rad treba biti na formatu do 35 cm x 30 cm i izrađen kombiniranom tehnikom (olovka i lavirani tuš/crni).
Na poleđini rada obvezatno zalijepiti čitkim slovima popunjen obrazac s podatcima:

  • ime, prezime autorice/autora
  • dob autorice/autora
  • razredni odjel
  • ime i prezime mentorice/mentora
  • telefonski broj mentorice/mentora
  • kategoriju (1., 2., 3. ili 4.)
  • naziv i adresu ustanove
  • telefonski broj i adresu elektroničke pošte ustanove.

Radovi koji ne budu imali priložen čitko popunjen obrazac na poleđini, kao i oni koji ne budu u skladu s propozicijama natječaja, bit će izuzeti iz odabira. 

Pristigli radovi neće biti vraćeni.

Sve radove potrebno je, do naznačenog nadnevka, poslati na sljedeće adrese:

  • OŠ Grigora Viteza, Kruge 46, 10000 Zagreb (za kategorije 2. i 4.)
  • DV Iskrica, Kruge 3, 10000 Zagreb (za kategorije 1.i 3.)

s naznakom: Za natječaj „VELIKANI HRVATSKE PROŠLOSTI“.

Prošle ste nas godine razveselili velikim odzivom, pa vas pozivamo da nam i ove godine u što većem broju šaljete svoje radove, koje s nestrpljenjem očekujemo.  

Organizatori natječaja