Savjeti stručnjaka
SUVREMENE TEHNOLOGIJE
Pametni telefoni i mreže mogu uzeti našu djecu
objavljeno: 31. listopada 2017.

POTEŠKOĆE U KOMUNIKACIJI

Komunikacija je proces uspostave i razvijanja kontakata među ljudima. Ogorčeno promatramo kako se djeci nameće da budu starija jer se odmah registriraju na društvene mreže. Internetska komunikacija prepuna je bliskosti i zamki.

Komunikacija uživo omogućuje vam primijetiti reakciju sugovornika, prepoznati intonaciju i tonove glasa, čitati izraze lica. Ako dijete bolje komunicira na internetu nego uživo, on lišava sebe mogućnosti da vježba sve te vrijedne vještine. Čitanje govora tijela i izraza lica zauvijek će mu ostati nedostupni, i to samo može prouzročiti mnoge situacije nesporazuma i sukoba s drugima.

Kako dijete ne bi izgubilo sposobnost interakcije uživo i razvoja u tom smislu, stvorite okružje udobno za obične svakodnevne razgovore s obitelji. Osim toga, možete predložiti djetetu da kući pozove prijatelje s kojima biste posjetili zoološki vrt ili otišli na izlet u prirodu, nekamo gdje je druženje mnogo zanimljivije nego na messengeru.

MOGUĆNOSTI I RAZVOJ

Suvremena djeca mnogo se bolje snalaze s tehnologijom od roditelja, aktivnije i učinkovitije se njome koriste i grabe sve mogućnosti koje im nudi suvremeni svijet.

Dosad su programeri kreirali mnogo edukativnih alata za djecu školske dobi koji pomažu u učenju i pripremi za ispite.

Opasnost je u tome što je samokontrola kvaliteta svojstvena odraslima i stoga je djetetu teško prestati igrati igricu ili surfati internetom. Upravo je to zadatak roditelja, učiti dijete samokontroli i upravo o roditeljima ovisi što će gadget značiti njihovu djetetu: sredstvo komunikacije, igračka, nagrada ili kazna, bijeg od stvarnosti. Pokažite kako je lijep i zanimljiv živi svijet – to je također vaš zadatak.

OPASNOSTI

Računalni svijet ne može samo informirati nego i obmanuti i iskoristiti, u njemu ima mnogo zamki i opasnosti – od krađe osobnih podataka, virtualnog zlostavljanja, sijanja svađe među ljudima do internetskih zagovornika suicida.

O tome obvezatno treba govoriti djeci, kao i o općim pravilima sigurnosti i u virtualnome i u stvarnom svijetu.

OGRANIČENJA I PRAVILA UMJESTO ZABRANA

Nije loše sastaviti obiteljski kodeks upotrebe pametnih telefona i računala. Tako se dijete neće osjećati izdvojeno i lišeno nekakvih prava. Osim toga, bilo bi lijepo organizirati prostor bez elektroničkih naprava, na primjer, spavaća soba ili kuhinja, gdje bi televizor, tableti, računalo i telefon bili zabranjeni.

Nije naodmet još jedanput podsjetiti da je osobni primjer 50 posto uspjeha, a ako se odlučite za pravila, pridržavajte ih se, ne sjedite za stolom s telefonom, za vrijeme razgovora s djetetom ne pišite poruke prijateljima, u vrijeme spavanja ne stavljajte tablet pod jastuk.

Napredak se, kao ni vrijeme, ne može zaustaviti. Moramo se učiti novim stvarima, koristiti se njima kako bismo bolje razumijeli svoje dijete, bili s njim na „istoj razini“, a ako ste bliski sa svojim djetetom, virtualni svijet sigurno neće stati između vas.

………………

NAPOMENA

  • Ja roditelj – portal za mame i tate i sve koji to žele postati
  • Izvor: ya-roditel.ru