Savjeti stručnjaka
NAKON STRESNOG TJEDNA U UČIONICI
Otkrivamo kako se možete regenerirati
objavljeno: 26. kolovoza 2019.

■  VRIJEME  S OBITELJI

Provedite vrijeme sa svojom obitelji. Ispunite vikende obiteljskim događajima. Učitelji obično žive, dišu i spavaju edukaciju svakog dana, stoga je važno provesti vrijeme sa svojima voljenima i regenerirati se!

■  POSTAVLJANJE CILJEVA NIJE SAMO ZA UČENIKE

Postavite si neki cilj. Npr. nama koji smo učitelji specijalne edukacije sve se svodi na postavljanje jasnih dostižnih ciljeva i nalaženje načina na koje možemo svojim učenicima pomoći da ih dostignu. No ta praksa trebala bi se protezati i na živote učitelja! Postavljanje tjednog cilja pomaže nam da ostanemo motivirani u teškim trenutcima. Vaš cilj mogao bi biti nešto skromno poput pripremanja materijala za sljedeći tjedan prije petka, ili bi mogao biti nešto veliko poput kontaktiranja sa svim roditeljima. Ipak, nemojte zaboraviti da ciljevi moraju biti dostižni! Kako možemo od svojih učenika očekivati da postignu svoje ciljeve ako mi ne možemo postići svoje?

■  RAZMIŠLJAJTE POZITIVNO

Osvježite svoj ponedjeljak pozitivnim razmišljanjem. Naši učenici napreduju na načelu nagrada i poticaja. Oni uvijek žele nešto postići i pritom konstantno traže pozornost odraslih. Nakon posebno teškog tjedna pojačajte svoje pozitivno mišljenje da biste nadoknadili propuštene prilike. Ta dodatna pozitiva postavit će ton ostatku vašeg tjedna.

■  RADUJTE SE NEČEMU

Kada sve ostalo propadne, nađite nešto čemu se možete radovati. Katkad je teško misliti da naši planovi, naše upravljanje razredom, naše nagrade itd. ne funkcioniraju, ali moramo zapamtiti da uvijek postoji svjetlo na kraju tunela. Katkad je to samo nešto poput produženog vikenda.

■  POSVETITE MALO VREMENA SEBI

Ugodite samomu sebi! Uzmite vremena i priuštite si ono o čemu ste razmišljali proteklog tjedna, otiđite na kavu s prijateljem, ili na šišanje u svoj najdraži salon, ili nađite vremena za onu masažu o kojoj već dugo sanjate. Malo vremena za sebe može mnogo značiti i pomoći vam da se osjećate osvježeno…čak i ako to podrazumijeva samo malo dulje vrijeme ujutro pod tušem!

■  ORGANIZACIJA JE NUŽNA

Organizacija je ključ! Bez obzira na to koliko je stresna situacija u kojoj se nalazim, uvijek se osjećam bolje nakon što uzmem malo vremena da se organiziram. Ne kažem da trebate potpuno očistiti onaj ormar u učionici ili preurediti cijelu učionicu, ali pokušajte se usredotočiti na jedan mali zadatak poput raščišćavanja, etiketiranja, sortiranja ili izbacivanja nepotrebnih stvari jer bi vam to moglo pomoći da se opustite. Ja npr. volim doći u ponedjeljak ujutro i sjesti za čisti stol koji je spreman za novi tjedan! Tu sam naviku prenijela i na svoj kućanski život i obično čistim kada sam pod stresom zbog nečega. Fizički prostor u kojem se nalazim ima mnogo veze s mojim raspoloženje i načinom razmišljanja, a ništa me ne može umiriti više od čistoga radnog mjesta.

■  KONZULTIRAJTE SE SA SVOJIM KOLEGOM PRIJATELJEM

Nakon naporna tjedna jednostavno iskoristite emocionalnu prednost koju vam nudi prijateljstvo s kolegom na poslu. Isplanirajte nešto zajedno sa svojim razredima čemu se možete radovati – možda film za učenike. Dogovorite se da jedan drugomu donesete svoju najdražu kavu sljedećeg tjedna. Isplanirajte zajednički ručak na kojem se možete opustiti i porazgovarati s nekim tko vas doista shvaća!

VOLITE ono što radite. VOLITE svoju školu. VOLITE svoje kolege. VOLITE svoje učenike. To se katkad možda čini doslovce nemoguće, ali pokušajte se osvrnuti na to zašto ste uopće ušli u ovu profesiju i koliko ste daleko stigli kao edukator. Bez obzira na to je li ovo vaša prva ili petnaesta godina podučavanja, postoji cijela učionica djece koja vas trebaju, djece kojoj ste svakog dana tih sedam sati centar svijeta – čak i ako oni to katkad pokazuju na najhladnije moguće načine. Uzmite nekoliko minuta i osvrnite se na jedinstvenost, ustrajnost i snagu tih malih ljudi koji vas zovu učiteljem i na radost koju vam donose i, možda, možda će sutra vaš um biti malo opušteniji i vi možete nastaviti biti izvrstan učitelj!

…………………

NAPOMENA

  • Portal Teachers Pay Teachers zajednica je koja se sastoji od milijuna edukatora koji žele s drugima podijeliti svoj rad, svoje uvide i svoju inspiraciju.
  • Izvor: blog.teacherspayteachers.com