Zanimljivosti
OŠ JURJA DALMATINCA, PAG
Pipi – naš razredni prijatelj
objavljeno: 24. listopada 2017.

Njime se koristimo kao nastavnim pomagalom za različite nastavne predmete. Česta je motivacija za pisane radove iz hrvatskog jezika ili likovne kulture. Prisutan je kao lik u raznim dramatizacijama, a često se nađe i kao crtani lik na listićima, ispitima ili zadaćama sa svojim poticajnim porukama za učenike. Učenici ga i sami spontano crtaju u slobodnim trenutcima, kad završe zadane zadatke.

U razredu ima svoje mjesto pokraj kutije pune šarenih knjiga i slikovnica koju smo prozvali Pipijeva čitaonica. Pipi nas prati i u svim izvanučioničkim aktivnostima te na terenskoj nastavi. Tada nosimo i svoje razredne narančaste kape i majice, a upravo po našem prijatelju prozvali smo se Pipići.

Osim što je Pipi stalno prisutan u našim redovitim školskim aktivnostima, djeca ga rado ugošćuju u svojim domovima.

■ U prvom razredu Pipi je svakog vikenda školske godine boravio u drugoj obitelji. Učenici su imali zadatak načiniti nekoliko obiteljskih fotografija, opisati ih i ilustrirati Pipija. Na taj je način nastala naša prva slikovnica pod nazivom „Dnevnik malog Pipija“, koja je, prateći nastavni program, među ostalim, imala cilj njegovati obiteljske vrijednosti. Slikovnica se nalazi u našoj Pipijevoj čitaonici i djeca je često i rado listaju.

■ U drugom razredu, opet se povezujući s nastavnim programom, nastala je slikovnica „Pipi i godišnja doba“. Učenici su imali zadatak ugostiti Pipija u određenome mjesecu, fotografirati se u prirodi kako bi se uočile prirodne promjene te napisati literarni rad s temom zadanog mjeseca. Učenici su tako lakše usvojili nazive i slijed mjeseci u godini te su bili motivirani pratiti i uočavati promjene u prirodi. Obogaćivali su pisani i likovni izraz ilustracijama mjeseci i opisima prirodnih promjena.

■ Sad smo u trećem razredu. Učenici rado na malim odmorima listaju svoje slikovnice. Zanima ih kada ćemo raditi novu i kako će se zvati. Sigurna sam da hoćemo. Zašto? Zato što sam se uvjerila da se takvim razrednim projektima lakše ostvaruju različiti ishodi učenja, potiče se veća motivacija za rad, razvija se kreativnost, samopouzdanje, potiče se zajedništvo i osjećaj pripadnosti. I zato jedva čekamo novu slikovnicu!

Veliki pozdrav šalju vam Pipići, učenici 3. r. OŠ JURJA DALMATINCA iz Paga i njihova učiteljica Pipica (Sanja Dobrijević)!