Pljesak molim
PŠ DESINEC: NAJAVLJENO JE UREĐENJE ŠKOLE
Prikupljanjem starog papira osnovci zagrebačke županije spasili 990 stabala
objavljeno: 24. listopada 2017.

Petu godinu zaredom Županija je nagradila škole čiji su učenici prikupili najviše starog papira, u akciji koja se provodi u suradnji s tvrtkom DS Smith Unijapapir Croatia. U školskoj 2016./2017. najviše starog papira po učeniku – 118,57 kilograma – prikupila je Područna škola Pojatno, a u PŠ Desinec (Grad Jastrebarsko) prikupljeno je 26,15 kilograma po učeniku. U OŠ Milke Trnine u Križu prikupljeno je 17,23 kilograma, u OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu 11,91 kilogram, a u OŠ Rugvica 8,68 kilograma po učeniku. Predstavnicima tih pet škola, na svečanosti u PŠ Desinec, župan Stjepan Kožić uručio je zaključak o dodjeli informatičke opreme – interaktivne pametne ploče, projektora, pripadajuće opreme i softvera.

  • Ukupno se u 26 škola (matičnih i područnih) uključenih u akciju prikupilo 49 530 kilograma starog papira, čime je od sječe spašeno 990 stabala. „Dok su mala, djeca upijaju najviše znanja. Stoga ovom akcijom želimo da shvate da prirodu i okoliš treba čuvati“, rekao je župan, koji je boravak u PŠ Desinec iskoristio i kako bi najavio skoru obnovu zgrade ove škole, sagrađene prije 130 godina.

„Zgrada škole vapi za rekonstrukcijom, stoga će ona dobiti novo krovište, toplinsku fasadu i novu fasadnu stolariju, nove instalacije i kotlovnicu na biomasu. Natječaj za odabir izvođača radova je u tijeku, rekonstrukcija će početi u veljači iduće godine, a onda će sredinom 2018. ova zgrada posve drugačije izgledati“,rekao je župan.Rekonstrukcija će koštati 2,5 milijuna kuna, od čega je 512 134 kune bespovratno osigurano iz EU Fonda za regionalni razvoj Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija“. Ostatak novca pribavit će Županija, a od toga se 50 posto prihvatljivih troškova planira namaknuti natječajem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, koji je rekao da djeca možda nisu ni svjesna kakvo su dobro djelo za okoliš učinila skupljanjem starog papira. [ IZ DRUGIH IZVORA | jastrebarsko.hr ]