Jučer-danas-sutra
ČETVEROGODIŠNJACIMA SE MOGU ZADATI SMISLENI ZADATCI
U kojoj dobi treba početi učiti matematiku
objavljeno: 26. listopada 2017.

Roditelji me često pitaju u kojoj se dobi djeca trebaju početi baviti matematikom. Običnom im odgovorim da u mojim skupinama počinjemo s četiri godine. No katkad ih želim upitati „A što točno podrazumijevate pod ‘baviti se matematikom’?“ Sjediti za stolom i rješavati zadatke? To je moguće kada samo dijete pokaže interes za to.

Dijete počinje „učiti matematiku“ u ranom djetinjstvu. Dalje, više, bolje, manje – to su matematički pojmovi. Dijete ih uči kada počinje hvatati, grabiti, puzati, hodati. Najjednostavnija stvar – eno ona igračka, ispruži se, ah, ne, ispruži se još malo i eto! Evo mama kraj mene, držim se za stolicu, posežem za mamom, o, ne, padam, još malo, ne padam i, evo, mama me već grli, učinio sam prvi korak. Prvi korak na sve četiri, prvi korak na dvije noge, radost i ponos roditelja.

Dječji mozak analizira golemu količinu informacija iz svojih akcija, iz osjećaja tijela, iz rezultata. Mozak donosi zaključak o omjeru predmeta.

Oblik predmeta, njegov obujam, predmet u prostoru – to je matematika.

Piramide, kocke, babuške, čaše različitih veličine, sve su to matematičke igračke. Prelijevanje žličice vode iz jednu čaše u drugu matematička je igra. Kupanje u kadi s tri plastične patkice također je matematička igra. Zašto? Jer dijete razumije da je to neka vrsta trojke, kao tri kolačića, tri prašćića i sl. Kada dijete iznenada shvati da postoji neka vrsta univerzalnog broja „3“, ono već počinje razumijevati matematiku, a ne kada mu kupe prvu bilježnicu na kockice ili odvedu u „matematičku grupu“ .

Da vam objasnim i zašto ja u svojoj skupini radim s djecom od četiri godine. Jednostavno zato što se četverogodišnjacima mogu zadati smisleni zadaci i jer su dovoljno socijalizirani za rad u skupini.

Trogodišnjaci će više misliti o tome gdje je mama i kada će doći, a manje o zadatku i igri. Trogodišnjacima je ljepše igrati se matematike s mamom i tatom. Njima je i dalje glavni kanal percepcije interakcija s važnom odraslom osobom. Oni još nisu spremni (jer im mozak nije dovoljno zreo) za apstraktne koncepte i znakove. Za njih je mnogo važnije igranje uloga.

………………

NAPOMENA

  • Mel.fm jest stranica na ruskom jeziku posvećena obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm